Ryggmargsbrokk og utlagt tarm

Spørsmål

Hei. Jeg ble født med Ryggmargsbrokk (Spina Bifida / Myelomeningocele) og jeg har stomi (Colostomi/utlagt tarm) fordi nervesignalene melllom Hjernen og endetarmen når IKKE frem pga. at jeg har Ryggmargsbrokk (Spina Bifida / Myelomeningocele). Jeg har hatt Colostomi (utlagt tarm) siden jeg var 12 år. Nå har jeg et veldig sterkt ønske om å få operert inn tarmen igjen (slik som noen med Colostomi/utlagt tarm får gjort når de har hatt Colostomi/utlagt tarm i noen år). Jeg vil heller ha Blindtarmstomi istedet, som er et bittelite hull på magen og man setter inn et kateter som er koblet til et klyster som med vann cirka 3 ganger i uka (tarmskylling) denne typen stoli er mye mer usynlig for andre rundt meg enn det Colostomi/utlagt tarm er, men Barnekirurgen som jeg har hatt i alle år, vil IKKE operere inn igjen tarmen min. Fastlegen min vil IKKE henvise meg til en Gastrokirurg heller. Så jeg lurer på. hva mener du om dette? Colostomien fungerer veldig bra fysisk, men jeg vil IKKE Colostomi (utlag tarm) lenger fordi Jeg sliter med depresjon, dårlig selvbilde og selvhat pga. at jeg har Colostomi (utlagt tarm). Likevel, vil IKKE Barnekirurgen min som jeg har hatt i alle år, operere inn igjen tarmen min og Fastlegen min vil likevel heller IKKE henvise meg til en annen Gastrokirurg. De mener at det IKKE er en god ide å operere inn tarmen min i mitt tilfelle (Ryggmargsbrokk /Spina Bifida / Myelomeningocele). så jeg lurer derfor på. Hva tenker du om dette? Tror du at det er en god ide å operere inn tarmen min i mitt tilfelle? Takk på forhånd. PS: Jeg legger ved et bilde fra google sånn at du forstår hva jeg mener med Colostomi (utlagt tarm).

Mann 20

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette ser jeg er en vanskelig situasjon for deg, og du er veldig klar på hva du ønsker. Men det er ikke alltid hva man ønsker er mulig eller tilrådelig.

Det er mange grunner til at man får lagt ut tykktarmen som utlagt tarm (kolostomi), den vanligste grunne er pga. kreft i tykktarmen, men også perforert divertikulitt (sprukken betent utposning på tykktarmen), store forstoppelsesproblemer eller tarmslyng er vanlige grunner for å operere en pasient og lage stomi. Som oftest er det også et ønske hos kirurgen å kunne legge tilbake tarmen (og fjerne stomien), men det er helt avhengig av årsaken til at det ble laget stomi, hva som er fjernet og hva som er igjen av tarm i buknen, hva som er teknisk mulig, hvor vanskelig det vil være teknisk å operere, og forventet funksjon etter tilbakelegging.

Du skriver ikke noe om hvilke plager du hadde før operasjonen som 12-åring, men du kan forvente at plagene kan fort komme tilbake ved en tilbakelegging av stomi. De fleste med ryggmargsbrokk som har tarmplager har det i form av forstoppelse, men noen kan også oppleve at de ikke har kontroll på lukkemuskelen i endetarmen med påfølgende lekkasjeplager. Videre er det 8 år siden stomi-operasjonen, og de delene av endetarmen som ev. er igjen i buken har mistet mye av den funksjonen de engang hadde. Arrvev i buken etter tidligere operasjon kan også gjøre operasjonen for tilbakelegging vanskelig. I tillegg kommer de generelle risikoene som man har ved alle bukoperasjoner.

Jeg må si at hvis du har en velfungerende stomi så ville jeg hatt store betenkeligheter for å operere og legge tilbake stomien. Men om du ikke er fornøyd  med vurderingen av din barnekirurg, så har du etter pasientrettighetsloven rett på en second-opinion (fornyet vurdering) hos en annen spesialist. Det som er viktig, uavhengig av resultat av vurderingen, er at du får en god og forståelig forklaring på hvorfor det ikke er ønskelig, eller kanskje mulig, å operere.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn