Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plagsom raping

Spørsmål

Hei!
Jeg er en dame på 43 år som det siste året har vært plaget av ekstremt mye raping. Jeg ble til slutt henvist til medisinsk poliklinikk for en gastroskopi. Denne viste at lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør er svekket, og legen mente det var årsaken til rapingen. Jeg spurte om det var noe som kunne gjøres, hvorpå legen svarte at nei, det var det ikke. Jeg ble veldig fortvilet med tanken på at jeg skal måtte slite med dette resten av livet, for denne rapingen er svært ubehagelig og, til tider, hemmende for meg i hverdagen. I etterkant har jeg søkt på nettet og funnet at en operasjon faktisk kan være løsningen for noen med denne defekten. Jeg leste nemlig at en ny lukkemuskel i overgangen mellom spiserør og magesekk kan konstrueres ved bruk av magesekkens egen muskulatur. Hvorfor ble ikke jeg informert om denne muligheten? Hva skal til for å bli tilbudt en slik operasjon, og utføres denne typen operasjoner på private klinikker?

Kvinne, 43 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Normalt produserer en voksen person mellom 0,5 og 2 l gass i løpet av en dag, og det gir luftavgang bak omtrent 10 til 25 ganger daglig. Raping før og etter måltider er også helt normalt. Mengden gass du produserer er avhengig av hva du spiser og andre individuelle faktorer.

Det er to hovedkilder til gass; luft som svelges og gass som produseres av tarmbakterier. Svelging av luft er hovedkilden til luft i magesekken, og det er denne som typisk rapes opp. Du vil kunne svelge mer luft når du spiser maten raskt, svelger store mengder væske, tygger tyggegumme og røyker. Mat som peppermynte, sjokolade og fett vil kunne føre til at lukkemuskelen i nedre del av spiserøret slapper av, og kan dermed øke rapingen. Tilstander som forstoppelse og matintoleranse vil også kunne øke mengden luft i magen.

Du fikk påvist svekket lukkemuskel i nedre del av spiserøret ved gastroskopi, og lurer på hvorfor du ikke ble informert om muligheten for operativ behandling av dette. Det er riktig at svekket lukkemuskel vil kunne gi økt plager med raping. Det vil også kunne gi andre refluksplager, men det virker det ikke som om du har. Det kan være plager som sure oppstøt, halsbrann, smerter i mage eller brystet, ofte relatert til måltider. Jeg vet ikke hvorfor legen din ikke informerte deg om muligheten for kirurgi, men jeg synes uansett du bør forsøke en del andre behandlingsalternativer før kirurgi blir aktuelt.

For å redusere plagene dine med raping, ville jeg i førsteomgang forsøkt å unngå de tingene jeg nevnte over som vil kunne forverre plagene dine. I tillegg vil en del melkeprodukter, enkelte frukter og grønnsåker, kunstig søtningsmiddel og kullsyreholdig drikke, øke plager med luft. Det du kan gjøre er følgende: Test ut på egen hånd om det er bestemte typer mat som utløser luftplager, og unngå i så fall slik mat. Blant de mest provoserende matslagene er bønner, erter, løk, hodekål, kålrabbi, brokkoli, rosenkål, blomkål, artisjokker, asparges, pærer, epler, fersken, sukkerfrie gotterier og tyggegummi, helkornbrød, frokostblandinger, melk, krem, is, ost, øl, brus og andre kullsyreholdige drikker. Ideelt skal du teste ut dette ved å fjerne alle overnevnte midler fra kosten for en periode på noen få uker. Forhåpentligvis blir du da bedre. Introduser så en og en av overnevnte matslag. Start med dem du mistenker minst, la det gå minst en uke mellom hver gang du introduserer et nytt matslag i kosten din. Kutt ut de matslagene som provoserer frem luftplagene dine, og se om du ikke får det bedre. Reduser forbigående inntaket av fiberrik mat. Dette gjelder fiberrik mat som er nevnt ovenfor. Legg til den fiberrike maten igjen gradvis over flere uker. Det samme gjelder eventuelt fibertilskudd. Dersom symptomene dine vedvarer, kan du forsøke et annet fibertilskudd. Vær nøye med å drikke rikelig med vann eller annen drikke gjennom hele dagen. Spis mindre måltider. Forsøk å spise flere små måltider i løpet av dagen i stedet for to eller tre større måltider.
Spis langsomt, tygg maten grundig. Noen av oss spiser alt for fort og gulper i oss store mengder luft samtidig. Hvis det er vanskelig for deg å spise langsommere, tving deg til å legge ned gaffelen mellom hver bit for på den måten å senke tempoet. Ikke spis når du er nervøs, oppbrakt eller har det travelt. Prøv å gjøre måltidene til en avslappende stund og spis langsomt. Å spise når du er stresset, kan forstyrre fordøyelsen. Unngå tyggegummi, harde gotterier og bruk av sugerør. Slike ting får deg til å svelge mer luft. Ikke røyk. Sigarettrøyking kan øke mengden luft du svelger.

Dersom du fortsatt plages med mye raping, finnes det en del medikanter du kan få kjøpt reseptfritt. Beano er en type produkt som du får kjøpt på apotek eller helsekostbutikker i andre land, muligens ikke i Norge. Stoffet kan tilsettes bønner og grønnsaker, og det kan bidra til å redusere mengden gass de produserer. For at beano skal hjelpe, bør du innta det med det første matstykket du svelger. Det virker best når det bare er litt gass i tarmen din. Tilskudd med enzymet laktase kan hjelpe deg med å fordøye laktose dersom du har laktoseintoleranse. Du kan også prøve melkeprodukter som er laktosefrie eller som har redusert mengde laktose. Silikonpreparat er et middel du får kjøpt på apoteket (Minifom, Siloxan) og som er beregnet for bruk mot luft i magen. Silikonpreparat bidrar til å bryte opp boblene i gassen, slik at gassen lettere passerer gjennom fordøyelseskanalen. Midlet angis spesielt å kunne hjelpe dem som raper mye. Dog er det langtfra alle som synes det hjelper. Kulltabletter angis også å kunne hjelpe. Du tar dem før og etter måltid.

Jeg har nå gitt deg en del råd til hvordan du kan redusere plagene med raping. Dersom du ikke merker noen bedring etter disse tiltakene er forsøkt, og fortsatt er veldig plaget, først da ville jeg vurdert kirurgi som behandling. En kan utføre en slik operasjon både privat og offentlig. Fastlegen din kan henvise deg, men jeg synes det burde være absolutt siste alternativ.

God bedring! Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-