Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattlig kvalme

Spørsmål

Hei! Jeg har de siste ukene opplevd kvalme på en måte jeg aldri har gjort før - kun på nattestid. Det kommer om natten, kan vare litt utover morgenen, men så forsvinner det. Jeg er ikke gravid. Dette kommer omtrent hver natt, og problemet er at jeg får jo ikke sove, noe som går utover jobb og annen funksjon.
Det begynte for ca 4 uker siden, da kom det sammen med ensidig hodepine, jeg trodde derfor det var en ny variant av migrene, som jeg har slitt med i ca 3 år. Jeg våknet flere ganger med hodepine og kvalme, men dette var en periode med en del stress. Jeg var hos legen, som ba meg skrive hodepinedagbok, men siste uken har kvalmen kommet uten hodepine. Fikk også Afipran, men det har jeg ikke særlig effekt av, kanskje jeg må ta det en stund før jeg legger meg?
Stressnivået har dempet seg, så kan ikke se at dette skal være stressrelatert nå.
Kan nevne at jeg også sliter med kronisk soppinfeksjon, tror ikke det har noen sammenheng, men smertene er også der verst om natten og går ut over søvn. Paracet har en viss effekt, men jeg kan jo ikke fortsette å ta det hver natt..
Takker for svar, hilsen kvinne på 38.

Svar

Hei.

Du spør om du må ta Afipran en stund før du legger deg. Det kan være en ide, f.eks. en time før. Prøv det. Men Afipran er kun en symptomdempende / kvalmestillende medisin, og gjør ingenting med eventuelt bakenforliggende årsak eller sykdom.
Det er derfor prinsipielt riktigst og ganske viktig å vite hva man behandler, før man behandler noe. Altså få stilt en diagnose, slik at du og legen din vet hva årsaken til kvalmen er. Kanskje det til og med er noe som går an å behandle?

Vi kan naturligvis ikke stille diagnoser her over nett, siden vi ikke kan undersøke pasienten m.v., men jeg kan tenke litt høyt.
Det første jeg tenker på når du nevner kvalme som kommer om natten, er reflux. Det skyldes en ikke fullgod "ventil" mellom magesekk og spiserør, som gjør at når man ligger horisontalt, så kan mageinnhold evt magesyre renne litt oppover i spiserøret.
Det kan gi halsbrann og andre mer typiske magesyreplager, men det kan også gi kvalme.
Denne diagnosen kan avkreftes eller bekreftes vha gastroskopi, men du kan godt forsøke enkle tiltak først:

Sett noen tykke bøker under sengeenden, for å heve overkroppen. Det motvirker tilbakeslag av mageinnhold opp i spiserøret, pga tyngdekraften: Mat og mageinnhold renner nedover / holder seg i magen, fremfor å renne opp i spiserøret slik det kan gjøre når en ligger helt flatt. Det kan ofte lindre en del, tidvis være fullgod behandling.
Alternativ en stor dyne fra hofta og opp, slik at du halvsitter og sover.

Hvis dette hjelper deg, så er det en betydelig indikator på at det er i denne gaten årsaken ligger.

Men jeg synes absolutt at du skal tilbake til legen din igjen, for vi vet jo egentlig ikke noe om årsaker til dette, og det må kartlegges nærmere, spesielt om dette vedvarer. I den sammenheng kan du nevne reflux-hypotesen, og om du har hatt nytte av å heve sengeenden eller ikke.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-