Mellomgulvsbrokk og spiserørsbetennelse

Spørsmål

filk konstantert kraftig spiserørsbetennelse..svak lukkemuskel og 2 cm mellomgulvsbrokk. på gastroskopi. det jeg lurer på er dette et lite mellomgulvsbrokk? kan det forårsake høyere puls etter måltid og litt smerter...er det fare for at det kommer til å sitte fast? litt bekymra for det..siste spørsmål...føler meg uggen og kvalm og ør i hodet av somac 40 mg...kan Nexium være bedre? har frekvensavhengig venstre grenblokk og høyre inkomplettgrenblokk osv..somac påvirker ikke hjertet vil jeg tro?

Kvinne 50
Svar

Hei!

Lukkemuskelen i overgangen mellom spiserør og magesekk skal normalt være der spiserøret går gjennom mellomgulvsmuskulaturen. Dersom lukkemuskelen blir dratt opp forbi mellomgulvet oppstår det et mellomgulvsbrokk. Konsekvensen er at en liten del av magesekken er beliggende over mellomgulvsmuskulaturen, og det kan lettere oppstå refluks, det vil si at magesyre kommer opp i spiserøret. Et mellomgulvsbrokk på 2 cm er lite, og vil som regel gi lite eller ingen symptomer. Men når du også har en svak lukkemuskel så vil det være større risiko for refluks siden magesyren enda lettere kan komme opp i spiserøret. Dette vil med tiden kunne utvikle plager og spiserørsbetennelse, slik du har fått konstatert. Uten behandling kan dette utvikle seg til permanent skade på slimhinnene i spiserøret, samt øke risikoen for kreft over tid.

Svelgvansker er ikke helt uvanlig ved reflukssykdom, men pleier å være økende ved økende størrelse på mellomgulvsbrokket. Siden muskulaturen i spiserøret er blitt svakere kan det ta lenger tid før maten kommer over i magesekken, og dette kan gi følelse av svelgvansker, men det er sjeldent at det setter seg fast. Ditt mellomgulvsbrokk er heller liten, 2 cm, og så lenge du tygger maten normalt godt så er det lite fare for at maten skal sette seg helt fast. Det er også vanlig med smerter i øvre del av buken eller nedre del av brystet pga. syrepåvirkningen på spiserøret. Smerteanfall i forbindelse med måltid kan gi høyere puls, men jeg vil anbefale deg å drøfte dette med fastlegen din for å kunne utelukke ev. andre sykdommer eller tilstander.

Det er mange gode råd for å redusere plagene ved reflukssydom, jeg nevner på generelt grunnlat vektnedgang, heve hode-enden i sengen/madrassen, røykeslutt, unngå sene måltider, og unngå kaffe, sjokolade og alkohol. Dersom disse tiltakene ikke hjelper, eller man har spiserørsbetennelse som du beskriver, er det anbefalt å behandle med protonpumpehemmer (også omtalt som syrehemmende medisiner). Både somac og nexium kan brukes, de virker på ganske lik måte. Det er mindre vanlig å reargere med kvalme på somac, men mistenker du at du har bivirkninger på et medikament bør du ta dette opp med fastlegen din for å finne alternativer. Det er heller ingen interaksjoner mellom somac og selo-zok, det vil si at de påvirker ikke hverandre, og mange pasienter med hjertesykdom bruker trygt somac eller nexium. Men med hensyn på din hjertesykdom så er det også noe som bør følges opp og vurderes i forhold til medisinene dine av fastlege, eventuelt kardiolog.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox