Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mage problemer og alkohol

Spørsmål

Hei!
Jeg har i flere år hatt problemer med magen. Har ofte løs mage og har 4 ganger tatt koloscopi. Ved 2 anledninger har man fjernet en polypp fra tarmen. Første gangen (3år siden) en ganske stor og iår en mindre. Begge var godartet, men jeg har fortsatt nesten daglige problemer. Var til bedriftslegen i høst og alt var ok, litt høyt blodtrykk, men ikke alarmerende. Føler at problemene er størst når jeg drikker alkohol, selv i små mengder. 1 glass vin er nok til å kjenne ubehag!? Har nevnt dette for bedr.legen og han rekvirerte røntgen av spiserør/magesekk, uten noe påviselige problemer. Drikker "normalt" føler jeg: et par glass vin og et par 1/2-litere øl fredag/lørdag og kanskje et par drinker. Kan dette forårsake tarm/mageproblemer av en slik art? Føler meg også av og til svimmel!? Siden legesjekken var ok, lurer jeg på hva dette kan være. Har dere noen forslag? Tar ingen faste medisiner.

Mann, 61 år

Svar

Hei!

Det er ofte svært vanskelig å diagnostisere årsakene til symptomer fra organene i magen. Dette kommer av at sykdommer/tilstander i de forskjellige organene ofte gir svært like symptomer.
Siden du har vært gjennom flere koloskopier så er sjansene liten for at det er noe alvorlig galt med tykktarmen din, men denne undersøkelsen kan ikke si noe om tilstanden i tynntarmen, magesekken, og i spiserøret. Siden du reagerer på alkohol kan det jo tenkes at du har en magekatarr (betennelse i magesekkens slimhinne) heller eventuelt små sår i magesekken. Dette kan sjekkes ved hjelp av en undersøkelse som kalles gastroskopi. Her går man ned med et instrument som ligner på det man bruker ved koloskopi.
Imidlertid skriver du ingenting om at du har smerter og/eller kvalme, begge disse symptomene er nesten alltid tilstede ved betennelse eller sårdannelse i magesekken, så hvis du ikke har slike symptomer er slike årsaker mindre sannsynlige.

Et annet organ som ofte skades av et noe høyt alkoholforbruk er bukspyttkjertelen (pankreas). Dette er en kjertel som blant annet skiller ut stoffet insulin og som er skadet hos de som lider av sukkersyke. I tillegg til insulin skiller bukspyttkjertelen ut flere fordøyelsesenzymer slik at forstyrrelser i funksjonen til kjertelen kan føre til diaré.
En vanlig sykdom som kan følge av langvarig alkoholforbruk er betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt), og dette vil gjerne føre til smerter i magen og diaré. Pankreatitt kommer i to former, akutt og kronisk. Den akutte er ekstremt smertefullt mens den kroniske kan gi svært moderate symptomer over lang tid.
Nå er ikke ditt alkoholforbruk veldig høyt. hvis jeg regner at du drikker 2 halvlitere med pils, to glass rødvin, og to drinker, hver fredag og lørdag, så kommer du opp i totalt 14 alkoholenheter.
Alkoholenheter (AE), for eksempel regnes en flaske vin som 6 AE, en vanlig drink med brennevin som 1 AE, og ett glass øl som 1,5 AE. Det er ikke blitt enighet om hvor grensen går for hva som er skadelig alkoholforbruk, men man regner at mellom 12-15 AE per uke er allerede i meste laget hvis det pågår over lang tid. Nå kan det hende jeg har tatt litt i når jeg regnet ut hvor mye du drikker, men hvis det stemmer og du ligger rundt 14 AE så er det altså noe for høyt. Dette alkoholforbruket kan hos enkelte være nok til å utvikle en kronisk pankreatitt.

Når det gjelder hvordan du skal finne ut om det er en pankreatitt som er skyld i plagene dine så kan fastlegen din ta noen enkle blodprøver. Man måler da nivået av to fordøyelsesenzymer (amylase og lipase) som skilles ut av bukspyttkjertelen. Disse vil som oftest være forhøyet hos personer med pankreatitt, men er litt mer usikre hos de med den kroniske formen.

Det er selvfølgelig godt mulig at du ikke har pankreatitt. Noen mennesker er dessverre plaget med urolig tarm, slik at de ofte har diaré og andre plager. Dette kan være reaksjoner på forskjellige typer matvarer og drikker (f.eks. alkohol) og eneste måten å prøve å regulere det på er å prøve seg fem til hvilken mat eller drikke som gir og ikke gir symptomer.

Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-