Blod i spytt etter gastroskopi

Spørsmål

Hei! Jeg tok en gastroskopi for et par dager siden. Undersøkelsen gikk dessverre veldig dårlig av ulike årsaker. Jeg brakk meg kontinuerlig under undersøkelsen og syntes at det var både veldig ubehagelig og smertefullt. Forrige gangen jeg gjorde gastroskopi opplevde jeg ikke noe ubehag, så jeg ble overrasket. Denne gangen så alt normalt ut, med unntak av et lite hissig rødt område. Legen kommenterte at han måtte ha kommet borti der med skopet. Etter undersøkelsen fikk jeg blodig oppspytt. Jeg tok i utgangspunktet undersøkelsen på grunn av plager fra brystet og svelget, men etter undersøkelsen er disse plagene blitt langt verre. Spesielt har jeg fått mye mer vondt i halsen. Jeg har i tillegg fått muskelsmerter rygg og bryst, og magesmerter. Har blitt fortalt at jeg trenger en ny gastroskopi for å kunne vurdere skadene på slimhinnene. Jeg er litt bekymret for dette med tanke på risikoen for nye komplikasjoner. Finnes det andre alternative undersøkelser for å sjekke om det har oppstått alvorlige skader? Vil skader påført av endoskopet repareres av seg selv, dersom de ikke er svært store, eller er det som oftest nødvendig med behandling? Jeg har ikke hatt oppkast eller blod i avføring i etterkant, bare mye smerter og blod i spyttet.

Kvinne 26
Svar

Hei,


Det er ikke uvanlig at man får litt blod i spyttet etter en endoskopisk undersøkelse, og hvis det går over er det ikke nødvendig med et nytt gastroskopi. Hvis du får feber, kaster opp blod, eller smertene dine blir verre, da bør du evalueres på sykehus. Har du fått en rift eller lignenede som ikke leger seg selv, er gastroskopi ofte den første typen undersøkelse fordi man kan gå inn og brenne områder som blør. I noen få tilfeller kan det gå hull på spiserøret eller magesekken, og da må man få en hasteoperasjon. 

Samtidig vil jeg berolige deg og si at selv en liten mengde blod kan se ganske dramatisk ut i spytt. Det kan skje at man blør litt fra svelget eller lenger ned når man tar et gastroskopi. Disse små riftene reparerer som regel seg selv. 

Hvis du fremdeles har smerter nå, ville jeg nok hørt på legen din og gjort som han/hun sier, og ta et nytt gastroskopi. 

Jeg ville også foreslå at du spør om de tror at de røde områdene du har er noe som heter Barrett's i spiserøret ditt. Dette er forandringer i cellelaget som dekker spiserøret, og det er en tilstand som må følges via endoskopi. De ser ofte ut som laksefarvete, fingerformete striper som strekker seg fra magesekken og opp i spiserøret.

Jeg håper du er bedre nå.


Lykke til.


Mvh,


Nina Bryhn, MD