Sure oppstøt og stress

Spørsmål

Jeg har slitt med refluks-symptomer/problematikk siden desember i fjor. Har kjent det eneklte dager før, men nå ble det mer «kronisk». Fikk tabletter av legen min og alle symptomer forsvant i 3 mndr. Den siste uken har jeg kjent det igjen. Jeg er ganske sikker, og legen min helt sikker på at det er stressrelatert. Jeg har hatt en mentalt og praktisk krevende periode (på fem år), med skillsmisse, utroskap, offentlig fokus, alenemor, økonomiske bekymringer, stort ansvar, høye krav fra meg selv på alle felt i livet. Så sannsynligheten for at dette er stress-relatert er høy. Men nå overfokuserer jeg på symtomer, hvilket forsterker stresset. Finnes det sterkere medisiner el andre som kan være mer effektive? (Sumatriptan sandoz 50 mg). Jeg er ikke overvektig, røyker ikke og bortsett fra stress har jeg ikke livsstilssykdommer. Råd? Blir så sliten av dette!

Kvinne 44

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er virkelig krevende periode du har hatt de siste årene og mye som har skjedd. Det er klart at dette påvirker kroppen også. Stress er forbundet med økt syreproduksjon i magesekken, som igjen kan gi eller forverre plager med magesår eller sure oppstøt (reflux). Og jo mer man kjenner etter i kroppen jo mer stresset kan man bli av det, som du selv skriver. Det er veldig bra at du ikke røyker og ikke er overvektig, da kunne plagene dine ha vært enda større.

Når det gjelder medikamentell behandling så kan syrenøytraliserende medisin være ganske effektiv. Noen pasienter tar det ved behov, noen tar det fast, avhengig av symptomer og effekt. Men Sumatriptan Sandoz er ikke syrenøytraliserende medisin. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med din fastlege for å kunne få en resept på syrenøytraliserende medisin, f.eks. PPI (proton-pumpe-hemmer) og forsøke dette. Men, det må også vurderes, og særlig hvis plagene har vært økende, å også henvise til en gastroskopi for å se om det er tegn til irritasjon i spiserør/magesekk som forklarer plagene dine, og at ikke symptomene kan skyldes mer alvorlig sykdom. Selv om stress og andre forhold kan forklare plagene dine, så er det dumt å stole 100% på at det kan kun være den forklaringen.

Så er det slik at syrenøytraliserende medisin kun vil være symptomlindrende behandling, det er ikke direkte årsaksbehandling. Dersom det er slik at ting i livet ditt bidrar til eller forverrer reflux-problemene, så gjelder det på sikt å bedre din livssituasjon, så kroppen din også får det bedre. Men det er ikke lett, og det kan ta tid.

Håper det bedrer seg for deg!

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn