Refluxsykdom og operasjon

Spørsmål

Hatt problemer med halsbrann i mange år. Startet da jeg var 17 år, mye svie i epigastriet og kvalme. Hendte seg at jeg kastet opp og ikke fikk til å spise. Gastroskopi når jeg var 17 år viste da øsofagitt grad A. Fikk Zantac, gikk på dette noen uker og ble bedre. Hadde perioder med halsbrann etter dette også, men ikke så ille. I 2015 var jeg på gastroskopi da jeg fikk enda verre plager. Denne viste da svekket lukkemuskel. Fikk på nytt Zantac, ble ikke bedre. Fikk Somac og tok 20mg daglig. Plagene ble verre, til slutt virket ikke 20mg. Legen økte det til 40mg, hatt denne dosen i ca. 2 år. Har nå til sammen gått på Somac i 4 år, og har vært forsiktig med matvarer og drikkevarer som gir halsbrann. Noen dager tar jeg 80mg Somac etter anbefalt av lege, hvis jeg vet at jeg f.eks skal drikke litt vin en kveld. Tar også Pepcid ved behov. Syns at plagene mine blir verre, og blir veldig avhengig av Pepcid i tillegg til Somac hvis jeg skal holde det i sjakk. Jeg har også hatt ekstremt mye jernmangel etter at jeg begynte på Somac. Tatt høydosejern i flere måneder, jernlageret går opp, men en måned senere er jernlageret lavt igjen. Har tatt jern og syrenøytraliserende/dempende med 2-3 t mellomrom, og passer på å ikke ta f.eks Pepcid ved jernrike måltider. Tar C-vitamin. Jeg har også nå blitt bekymret for et langt liv med medisiner. Jeg og samboeren min planlegger også barn i nærmeste fremtid, men er rett og slett livredd plagene i svangerskapet av halsbrann, da det blir mer trykk av voksende mage. Tenker også på at jeg kommer til å måtte ha Somac/Pepcid i svangerskapet, og evt. jernmangel. Symptomene som preger meg mest er smerter i epigastriet,kvalme, halsbrann,vond smak i munnen,heshet. Har også astma og føler at den er forverret, kan det henge sammen? Når jeg løfter,løper,bøyer meg ned og ligger, blir det verre. Ikke overvektig,bruker aldri stramme klær. Hørt om laparoskopisk fundoplikasjon, er dette noe jeg bør ta opp med legen min?

Kvinne 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette var en klar sykehistorie på reflux-sykdom, hvor medikamentell behandling har hatt effekt, men kun forbigående. Du beskriver mange av de typiske symptomene og medikamentelle behandlingsalternativer, og du har tydeligvis prøvd det meste.

Selv om du er bekymret for en forverring ved graviditet, så kan man tenke at graviditet varer i 9 måneder, og de første månedene er livmoren ikke så stor at det gir så mye press. Dette er en begrenset tidsperiode sammenlignet med resten av din forventede levealder. Du er ung, og såpass plaget allerede, at det bekymrer meg mhp hvordan reflux-sykdommen din vil utvikle seg i fremtiden, samt risiko for utvikling av Barrets sykdom.

Ved reflux-sykdom kommer magesyre opp i spiserøret. Normalt hindres dette av lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk, som også forsterkes av at det er på høyde med mellomgulvsmuskulaturen. Dersom lukkemuskelen har forbigående eller permanent svakere kraft, eller man får et mellomgulvsbrokk (overgangen mellom spiserør og magesekk blir skilt fra mellomgulvsmuskulaturen og havner i brysthulen, så lukkemuskelen får mindre styrke) vil magesyre kunne komme opp i spiserøret. Slimhinnene i spiserøret er ikke laget for å tåle magesyre, så ved reflux-sykdom kan man få betennelser i spiserøret, men også over tid celleforandringer som ved Baretts sykdom og en økt risiko for kreftutvikling. Kommer syren høyt nok opp i spiserøret kan det også påvirke luftveiene og forverre astma-sykdom. Protonpumpehemmere (som f.eks. Somac eller Nexium) er medisiner som skal redusere produksjonen av magesyre, og hos mange har dette god effekt. 

Men tydeligivs ikke lenger hos deg. Oppnår man ikke kontroll på reflux-sykdom med medisiner må kirurgisk alternativ vurderes. Ved en fundoplikasjons-operasjon trekkes hele magesekken ned i buken dersom man har et mellomgulvsbrokk, og så brukes toppen på magesekken til å lage en strammere overgang mellom spiserør og magesekk.

Jeg synes du bør utredes og vurderes mhp fundoplikasjon, dette kan din fastlege henvise til. Utredning starter med ny gastroskopi for kartlegging av anatomiske forhold og ev. skader på spiserøret. Videre undersøkelse med 24-timers pH-måling, for å måle surhetsgraden i spiserøret og hvor ofte det er episoder med magesyre i spiserøret. Og til slutt en manometri-undersøkelse, for å måle muskekraften i spiserøret (i spiserøret er det muskler som skal presse maten nedover) og lukkemuskelen. For at en fundoplikasjon skal bli vellykket må spiserørsmuskulaturen ha evne til å dytte og presse maten forbi en trangere overgang til magesekk enn det man har før operasjonen. Når alle undersøkelsene er gjort, kan en gastrokirurg gjøre en vurdering på om det er god grunn til å gjøre en fundoplikasjonen og hvilket resultat en kan forvente.

Håper du får hjelp!

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-