Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bruk av medisiner for refluks uten resultat og økende smerter

Spørsmål

Jeg sliter med smerter i hals og øvre del av magen. Det er ikke en brennende følelse som halsbrann, men mer krampeaktig/trykk smerte både i halsen, nedover brystet og øvre del av magen som kommer og går. Jeg har fått beskjed av legen at dette er acid reflux og jeg tar en tablett omeprazole pr dag og gaviscon 3-4 ganger om dagen etter måltider. Jeg har tatt dette i 4 uker men jeg merker lite bedring. Jeg kan få smertene uavhenging av om jeg har spist eller ikke, noen ganger på tom mage, noen ganger etter mat. Jeg lurer derfor på om du har noen tips til hva jeg kan gjøre? Bakrunn: Jeg har i flere år slitt med irritabel tarm men dette har bedret seg det siste året.Jeg har også slitt mye med skjærenes smerter øverst i magen etter at jeg legger meg ned etter mat. Løsningen har blitt å ikke legge seg ned før jeg skal sove. Jeg har tatt CTscann, ultralyd og koloskopi med normale funn pga disse plagene. I mai gikk jeg til legen etter å slitt med sviende sår hals ett par mnder. I juli tok jeg gastroskopi. Deres funn var litt inflammasjon nedest i spiserøret men dette var forsåvidt normalt sa han. Jeg skulle ta esomeprazol i 2 mder. Det var etter jeg begynte å ta de tablettene at de smertene har har nå oppsto. Jeg fikk mer krampeaktig smerte i spiserøret som jeg forbinder med smertene øverst i magen. Dette begynner å bli veldig frustrerende og påvirker meg mye i hverdagen, mest mentalt. Jeg blir sendt fra lege til lege uten å få mer hjelp. har du noen råd til hva jeg kan gjøre videre? Hvor lenge kan jeg gå med dette før det kan bli ett alvorlig problem (jeg har hørt det kan etse igjennom spiserøret tilslutt?) Siden jeg tok gastroskopi i Juli, men fikk mer symptomer i etterkant av det, syntes du jeg før be om en ny nå? Kan esomeprazol tabletter gjøre det verre, siden jeg følte symptomene kom etter jeg hadde tatt de en mnde? Vet du hvor lenge jeg burde gå på de nye tablettene før jeg kan regne med å merke bedring? Ellers så har jeg god helse, trener regelmessig og spiser sunt.

Kvinne 27
Svar

Hei,


Dette du beskriver er dessverre ikke så uvanlig. Det viser seg at mange som opplever halsbrann og magesmerter som de du beskriver enten ikke har refluks eller ikke har syrerefluks. Jeg vil anbefale deg og gå tilbake til en gastroenterolog og diskutere om du trenger måling av motilitet via noe som kalles manometri og om du trenger måling av impedans og pH. Disse prøvene ser på hvordan spiserøret ditt fungerer, og om du har refluks av syre eller luft, om du har spasmer i spiserøret osv. Det er godt mulig at en PPI, en protonpumpehemmer som esomeprazol, ikke er riktig medisin for deg og at du trenger andre tiltak som heving av sengehodet, gjennomgang av mat og drikke du spiser osv. 


Jeg vil også anbefale at du ser en spesialist på irritabel tarm syndrom da dette kan være en vanskelig sykdom å leve med for mange, og det er fint å få oppfølging, råd og støtte. 


Her kan du lese litt om dette:

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/cøliaki/artikkel/ibs-dette-er-irritabel-tarm-syndrom/69001941


Lykke til!


Mvh,


Nina C Bryhn, MDAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-