Slik lindrer du halsbrann

Halsbrann kan være utrolig ubehagelig. Disse enkle rådene kan lindre ubehaget!

HALSBRANN: Oppstår når syre fra magesekken kommer opp i spiserøret. Foto: Emily frost / Shutterstock / NTB
HALSBRANN: Oppstår når syre fra magesekken kommer opp i spiserøret. Foto: Emily frost / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Halsbrann er en alminnelig plage, og de fleste opplever en grad av det i løpet av livet.

Noen er imidlertid svært plaget av halsbrann, og opplever det nesten daglig. De kan ha bruk for medisinsk behandling og livsstilsendringer.

Dette er halsbrann

Halsbrann oppstår når det kommer syre fra magesekken opp i spiserøret. Noen ganger kommer syren helt opp i munnen, og kan også irritere luftveiene.

Normalt har vi nemlig en ringformet lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken. Denne ringen åpner når det kommer mat ned gjennom spiserøret, slik at maten kan passere ned i magesekken. Når vi ikke spiser, er lukkemuskelen lukket.

REFLUKS: Sure oppstøt oppstår fordi mageinnhold kommer opp i spiserøret. Sviktende lukkemuskel er årsaken. Foto: NTB, norsk tekst v. Lommelegen
REFLUKS: Sure oppstøt oppstår fordi mageinnhold kommer opp i spiserøret. Sviktende lukkemuskel er årsaken. Foto: NTB, norsk tekst v. Lommelegen Vis mer

Hos noen fungerer ikke lukkemuskelen godt nok, og da kan syren fra magesekken bevege seg opp i spiserøret. Hvis dette skjer regelmessig kan du ha en tilstand som på fagspråk kalles gastroøsofageal reflukssykdom, eller bare reflukssykdom.

Symptomer på halsbrann

Symptomene på halsbrann er en sviende eller brennende følelse bak brystbeinet, sure oppstøt, kvalme og smerter øverst i mellomgulvet. Hvis tilstanden varer i lengre tid, kan det oppstå betennelse og sårdannelse nederst i spiserøret.

Slik lindrer du halsbrann

Flere livsstilsfaktorer påvirker risikoen for halsbrann. Du kan derfor selv forsøke å lindre plagene ved å endre på disse faktorene.

Råd som kan hjelpe, er:

  • Stump røyken!
  • Spis fettfattig, sunt og variert.
  • Unngå sterk og krydret mat.
  • Unngå syrlige drikker og sitrusfrukter.
  • Gå ned i vekt hvis du er overvektig.
  • Drikk mindre alkohol.
  • Reduser inntaket av kaffe og andre koffeinholdige drikker.
  • Reduser inntaket av væsker med kullsyre.
  • Unngå store måltider før sengetid.
  • Spis flere, men mindre måltider gjennom dagen.
  • Sov med hevet hodeende på senga.
  • Unngå for trange klær som trykker på magesekken.

Noen opplever også halsbrann av sjokolade, løk, egg, løk, kål, bønner og tomater. Det er individuelt hva som trigger symptomene og hvilke tiltak som hjelper.

Det er derfor viktig at hver især legger merke til hva som trigger de sure oppstøtene. Det kan være en hjelp å føre dagbok over symptomene og hva du har spist eller drukket i et par uker, slik at du lettere kan oppdage et mønster.

Når livsstilsendringer ikke er nok

Hvis livsstilsendringene ikke hjelper, kan det være du har bruk for syrenøytraliserende medisiner. Disse kan du få reseptfritt på apoteket, og finnes som tyggetablett eller mikstur.

Dersom du har halsbrann flere ganger om uka kan det være du bør få en type medisin som reduserer syren i magen. Denne medisinen kalles protonpumpehemmer.

Noen få ender med å skulle opereres. Da forsterker kirurgene lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret.

Les mer om behandling av reflukssykdom her.

Når skal du søke lege?

Hvis du har uttalte symptomer, nattlige symptomer eller symptomer som oppstår mer enn én gang hver uke, bør du søke lege. Dette gjelder også hvis du har bruk for regelmessig behandling med medisiner.

Hvis du er usikker på om symptomene du har skyldes halsbrann, bør du også søke lege slik at du får den riktige diagnosen og behandlingen.

Kan det være annet?

Mageproblemer og brystsmerter kan være tegn på mer alvorlig sykdom.

Hvis du har svart avføring eller kaster opp blod skal du øyeblikkelig kontakte lege eller legevakten. Hvis du har sterke brystsmerter som bekymrer deg, bør du ringe 113.

Har du følelsen av at maten setter seg fast i halsen når du svelger, eller du føler deg trøtt og uopplagt og går ufrivillig ned i vekt, bør du søke fastlegen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer