Reflukssykdom: Behandling av sure oppstøt

Sure oppstøt kan avhjelpes med livsstilsendring og ved å kutte ut enkelte mat- og drikkevarer. Noen trenger medisiner, mens de med alvorlig reflukssykdom kan ha behov for kirurgisk behandling.

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sure oppstøt betegnes som reflukssykdom , eller reflux, og er en av de vanligste plagene fra fordøyelseskanalen. Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, halsbrann og oppgulp av surt mageinnhold.

Det er normalt at noe syre kommer opp i spiserøret og det gir ofte ingen plager. Det er først når mengden syre blir for stor eller eksponeringen for hyppig at dette gir sykdom. Alvorlighetsgrad og sykdomsforløp varierer fra person til person, derfor må behandling individualiseres.

Personer som plages med sure oppstøt oppfordres til å prøve ut livsstilsråd og reseptfrie medisiner, men dersom det ikke hjelper vil det være nødvendig å kontakte lege.

Alt om sure oppstøt og reflukssykdom

Hva hjelper mot sure oppstøt?

Behandling for sure oppstøt kan deles inn i tre hovedgrupper:

1. Ernæringstiltak: Hva man spiser/drikker

2. Ulike former for medikamentell behandling som hemmer saltsyreproduksjonen i magesekken.

3. Kirurgi: Et lite fåtall trenger operasjon

REFLUKS: Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, brenning bak brystbenet og oppgulp av surt mageinnhold Foto: NTB Scanpix
REFLUKS: Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, brenning bak brystbenet og oppgulp av surt mageinnhold Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEGEN SVARER: Stille refluks

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Jacob Juel Christensen Foto: Privat
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Jacob Juel Christensen Foto: Privat Vis mer

1. Mat- og livsstilsråd

– Det er en del matvarer som er assosiert med økte reflukssymptomer; blant annet alkohol, sterk og krydret mat, til dels fet mat og kaffe. Man vil ofte ha noen gode og noen dårlige uker, derfor kan det være nyttig å ha livsstils- og kostholdsråd i bakhodet til de dårlige periodene, sier Peder Tobias Sandvold Olsen. Olsen er gastroenterolog og spesialist i mage- og tarmsykdommer ved Volvat Majorstuen.

For personer som plages med refluks, kan risikoen for å få sure oppstøt og medfølgende brystsmerter reduseres ved å unngå krydder som chili, svart pepper, hvitløk og eventuelt kanel.

– Kutt ned på sur mat, som sitronjuice, tomatjuice og tomater. Vær forsiktig med høyt inntak av peppermints og spearmints. Røykere bør kutte ut røyken, sier Jacob Juel Christensen, lommelegens ernæringsfysiolog.

Praktiske råd kan være å unngå å legge seg ned på sofaen/sengen etter et måltid. Det kan være lurt å heve øvre del av sengen, og unngå mat og drikke de tre siste timene før leggetid, ifølge Christensen.

– Ikke bruk tettsittende og trange klær eller belter, da vil spiserøret få mat enklere ned i magesekken uten at noe kommer i retur. Overvektige personer rådes til å gå ned i vekt for å redusere plagene.

LES OGSÅ: Spiserørsbetennelse

image: Matråd ved halsbrann

Matråd ved halsbrann

2. Medisiner

Det finnes også medisiner som enten bremser magesyreproduksjonen (disse er ofte reseptbelagte), eller syrenøytraliserende medisiner (kan ofte kjøpes reseptfritt).

– Det finnes mange ulike medisiner som man kan prøve ut, og flere av de er svært effektive for å redusere surheten i innholdet som gulpes opp. Medisinene vil ikke forhindre sure oppstøt, men innholdet blir mindre surt og ikke like vevsirriterende, ifølge Sandvold Olsen.

LES OGSÅ: Kreft i magesekken

3. Noen få trenger kirurgisk behandling

Produksjonen av syre kan hindres ved å kutte ned på koffeinholdige drikker og alkohol.

– Det er viktig å spise små, hyppige måltider. Mange har nok mye å hente på et forbedret måltidsmønster med tre-fire hovedmåltider og mellommåltider ved behov, sier Sandvold Olsen.

Medisiner som reduserer magesyren vil oftest gi effektiv lindring, men noen har alvorlige eller langvarige symptomer som krever annen behandling. Da kan det være nødvendig med kirurgi.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Ved kirurgisk behandling vil man styrke den nedre lukkemuskelen. Dette er særlig mer aktuelt hos unge pasienter, for å unngå livslang syrehemning. Ved en slik operasjon vil nedre lukkemuskel forsterkes ved at magesekken sys opp og rundt nederste del av spiserøret. Prognosen ved en slik operasjon er god – svært få får alvorlige komplikasjoner.

LEGEN SVARER: Lukkemuskeloperasjon

Gravide

Gravide er utsatt for refluks fordi den voksende livmoren utøver press på magesekken, og dytter mageinnholdet opp i spiserøret.

Les mer om graviditet og refluks, og hvilke medisiner man kan bruke

LES OGSÅ:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-