Halsbrann kalles også sure oppstøt, og på det medisinske fagspråket er det kjent som GERD (gastroøsofagal reflukssykdom), eller bare refluks, er noe som mange plages av i hverdagen.
Når man har halsbrann greier ikke lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret å gjøre jobben sin godt nok, og syreholdig mageinnhold kan presses feil vei, opp i spiserøret. Ved slik refluksplager skal man oppsøke lege for riktig diagnose og behandling. Behandling av halsbrann innebærer ofte medikamenter foreskrevet av lege, i kombinasjon med diett- og livsstilsendringer (med vektnedgang som et mål hos de som er overvektige).
Matråd - Individuelt hva som hjelper
Selv om det ikke finnes god dokumentasjon til å anbefale en spesifikk diett med tanke på halsbrann, kan hver enkelt person oppleve at noen typer mat kan lindre halsbrann, mens andre typer mat kan forverre den.

Refluks: Sure oppstøt og halsbrann er symptomene
I tillegg til type mat, er også tidspunktet for inntak viktig. En gitt matvare kan være uproblematisk tidlig på dagen, mens samme matvare gir en betydelig forverring av plagene om den inntas 2-3 timer før leggetid. I denne saken gis det råd om matvarer som hos noen kan bidra til å forverre eller lindre refluksplagene. Dog må man huske at hva som hjelper for noen, ikke trenger å hjelpe for alle. Ved refluksplager må man ikke nødvendigvis kutte ut alt man liker, gitt at man ellers har et sunt og variert kosthold - for noen kan det være nok å gjøre noen få, enkle diettjusteringer for å oppnå en ønsket effekt. Videre følger noen råd ved halsbrann.
Råd om måltider
- Forsøk å spise regelmessige måltider.
- Forsøk å spise flere, men mindre måltider.
- Forsøk å spise langsomt, og tygg maten godt (prøv gjerne å legge ned gaffelen mellom hver munnfull, som så tygges grundig).
- Unngå å legge seg flatt kort tid etter et måltid (en spasertur etter maten bidrar til at mageinnholdet beveger seg i riktig retning).
- Unngå å spise kort tid før leggetid.
- Unngå å gå med for trange klær som presser på midjen.
- Unngå å spise matvarer som man vet gir mye symptomer.

Vær forsiktig med denne maten
Videre følger eksempler på matvarer som man kan prøve å være mer forsiktig med, da den kan bidra til halsbrann.
- Fete matvarer
- Kaffe, te, og annen koffeinholdig drikke
- Kullsyreholdig drikke
- Syrlige drikker
- Tomatholdig mat og drikke
- Løk, kål, erter, bønner og andre luftdannende matvarer
- Peppermynte
- Sjokolade
- Alkohol
Frukt og grønt
En del kan oppleve plager spesielt med sitrusfrukter. Forsøk å velge andre frukter, som for eksempel banan, meloner, epler eller pærer. Med tanke på grønnsaker kan man spise det meste av disse uten problemer, men tomater og løk kan oppleves som problematisk av noen.

Kjøtt og protein
For noen kan egg være symptomgivende - forsøk da å ta bort den fettholdige eggeplommen. Av kjøttvarer bør man ofte forsøke å holde seg til magrere varianter og tilberedningsmåter (for eksempel kylling og annet magert kjøtt, og heller bake eller grille, framfor å steke eller fritere).
Karbohydrater
Fullkornsbrød, ris, og havregrynsgrøt, samt poteter og rotgrønnsaker er eksempler på gode kilder til sunne karbohydrater.
Fett
Fett er et nødvendig næringsstoff, men det finnes ulike typer fett. Tilstreb å spis mindre mettet fett (fra fete kjøtt- og melkeprodukter), og spis heller mer mat inneholdende umettet fett fra planter og fisk, som for eksempel finnes i plantebaserte oljer, avocado, nøtter, og fet fisk som laks, ørret og makrell.

Reflukssykdom: Medisiner mot sure oppstøt
Andre råd:
- Tygg tyggegummi: Tyggegummi stimulerer til spyttproduksjon, som for noen kan hjelpe mot refluksplager (men vær forsiktig med peppermynte).
- Unngå alkohol: Alkohol kan for mange være en viktig trigger til refluksplager. Noen må drikke moderate mengder før de opplever symptomer, mens andre kan oppleve en forverring etter kun én drink.
- Før dagbok: Det er ikke nødvendigvis lett å huske alt man har spist og hvordan man reagerte på det akkurat da. For noen kan det være til hjelp å føre en dagbok i en uke eller to, for å lettere se sammenhengen mellom symptomer og diett.
- Hvis du er plaget med halsbrann når du ligger, kan det hjelpe å ligge lett hevet med overkroppen
- Ved overvekt kan vektnedgang gi mindre halsbrann
- Å slutte å røyke kan også redusere halsbrann
Kilder:
Kilder til revisjon 1) Mayo clinic, Gastroesophageal reflux disease (GERD) 2) International Foundation for Gastrointestinal Disorders, Diet Changes for GERD 3) Kort, eldre artikkel på Lommelegen, skrevet av Andree Levorsen, ernæringsfysiolog, fra 2005.