Tykktarmskreft

Spørsmål

Hei Lommelegen
Jeg er en mann på 42 år som er veldig bekymret for tykktarmkreft. Min mor døde av slik kreft 45 år gammel og hennes søster fikk denne kreften 59 år gammel og overlevde. Begge hadde kreften i øvre del av tarmen. Jeg har oppsøkt lege siden jeg nå er kommet opp i samme alder som min mor.
Han tok en blodprøve som skulle sjekke en del ting. Blant annet en slags kreftprøveverdi, blodprosent, blodlegemer, lever, nyre, prostata og kolesterol. Alt var ok men noe høy kolestrol. Blodprosenten var 16. Tre avføringsprøver ble tatt og en var posetiv, en viste antydning til blod og en var negativ. Blir nå henvist til koloskopi.
Har et par ganger sett en slaks liten klump i avføringen som det er rødt blod inni. Jeg har jo studert avføringen så dette hadde nok ikke blitt oppdaget uten min grundig inspeksjon. Har som oftes relativt løs avføring 2 til 3 ganger i døgnet. Jeg hadde noe som legen trodde var tykktarmskatarr for flere år siden. Det artet seg som smerte på venstre side som strålte ned i pungen faktisk. Har vært bra fra dette i fler år nå. Ellers føler jeg meg i fin form.
Er engstelig for hva de finner på koloskopi, har derfor følgende spørsmål.

Vil en langtkommen kreft i tarmen alltid blø slik at blodprosenten blir påvirket?
Vil en kreft vises på andre deler av denne blodprøven?
Vil en arvelig kreft kunne oppstå i alle deler av tarmen(min mor hadde øverst)?
Kan polypper blø uten at de er ondartede?
Er det andre ting som er mer sannsynlig en kreft?

Mvh 42 åring

Svar

Hei.

Jeg skal svare på dine spørsmål ett av gangen, men først vil jeg kommentere dette i et litt overordnet perspektiv:

Du er redd for kreft og for hva de vil finne på coloskopien. Det er ytterst forståelig, i din situasjon. Du prøver nå vha diverse spørsmål å finne ut noe om sannsynligheten for at du har kreft eller ikke.
Det er aldeles normalt og vanlig å tenke slik, men du kommer erfaringsmessig ikke til noen som helst konklusjoner som vil hjelpe deg her, ut fra slik tenkning.

Måten man håndterer dette (og angsten) på, er coloskopi og "hard facts" og IKKE sannsynlighetsvurderinger, slik du er i gang med nå med dine spørsmål. Det er derfor bra at du nå skal få utført denne undersøkelsen.

Så til spørsmålene dine:

"Vil en langtkommen kreft i tarmen alltid blø slik at blodprosenten blir påvirket?"

Svært ofte, ja. Men der er ingenting som er absolutt innen medisin.

"Vil en kreft vises på andre deler av denne blodprøven?"

Kreftsykdom vil ofte kunne vises på noen av blodprøvene som du har tatt, men på ingen måte alltid. Derfor er ikke normale blodprøver noe som kan brukes som en garanti for at ikke pasienten har kreft.
Normale prøvesvar slik du har, taler ihvertfall mer mot kreft enn i retning av kreft, så langt kan en strekke konklusjonen.

"Vil en arvelig kreft kunne oppstå i alle deler av tarmen(min mor hadde øverst)?"

Ja.

"Kan polypper blø uten at de er ondartede?"

Ja.

"Er det andre ting som er mer sannsynlig en kreft?"

Ja, i aller høyeste grad. Du hadde altså antydning til blod i en av tre avføringsprøver, og normale blodprøver. Mye vanligere årsaker til dette enn kreft er f.eks. rifter i endetarmsåpningen, hemoroider, utposninger på tykktarm (divertikler), prøvetakingsfeil / tekniske årsaker (f.eks. inntak av matvarer med jern)

Jeg vil på det aller sterkeste anbefale deg at du nå fremover VELGER AKTIVT å forholde deg KUN til fakta, og ikke til tanker, frykt og sannsynlighetsvurderinger.
Svært mange mennesker kaster vekk godt liv og dager/uker/måneder av livet, på tanker om alvorlig sykdom, fremfor å velge å kun forholde seg til fakta.
Forhold deg til sykdom når det eventuelt blir påvist, en eller annen gang av livet, og ikke før. Du har ingenting igjen for å tenke på mulig sykdom, før den eventuelt er der.
En av tre av oss får kreft i løpet av livet, og det er ingen god ide å gå rundt å tenke på dette. Vi bør heller nyte årene vi er friske, og forholder oss til sykdom når den er påvist. Det er enkel, men særdeles viktig livsvisdom.

Fakta og klare svar får du ved koloskopi. Vent derfor på dette svaret, og ikke trekk noen konklusjoner på forhånd, for din oppfatning av dette inkl. dine sannsynlighetsvurderinger m.v. er sterkt farget av din frykt for sykdom og det at din mor døde av slik sykdom m.v.

Lykke til.