Polypper på galleblære

Spørsmål

Jeg fikk i 2010 påvist 2 polypper i galleblæren. Den ene på 2-3 mm og den andre på 7mm.
Var på oppfølgingskontroll et halvt år senere, og alt såg fint ut, og fikk beskjed om at de var godartet og at de ikke gjorde noe mer.
Nå har jeg tenkt veldig på dette i det siste. Spurte legen min om jeg skulle ha noe mer oppfølging men han sa at det var det ingen grunn til.
Føler meg litt bekymret. Kan desse plyppene forandre seg og bør jeg ha en ny sjekk?
Er ellers frisk og rask. Ingen gallestein. Lever sunt og trener mye.
Er gravid nå, så kanskje derfor jeg bekymrer meg litt ekstra.

Dame 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er slett ikke uvanlig at man tilfeldigvis kan finne polypper i galleblæren ved ultralyd. Nesten alle disse er godartede, og studier viser at de kan sees hos 1,5-4,5% av tilfeldige ultralyder.
Noen ganger kan de gi symptomer som minner om gallestein. Eneste behandling da er å fjerne galleblæren.

Oftest er det kolesterolavleiring i galleblæreveggen som forårsaker polyppene. Dette er helt ufarlig.

Da det hos noen helt få, kan være kreft, anbefales det ofte å kontrollere om det er noe vekst av polyppene.
I amerikanske retningslinjer anbefales det en snarlig kontroll (3-6 måneder), og deretter årlig kontroll i noen år. Det er godt mulig at dette kontrollopplegget er overdrevent "nervøst", men er enig med deg at det hadde vært betryggende om du nå fikk en ny kontroll. Om denne viser nøyaktig samme mål, er det ingen grunn til å tro at noe er galt.

Ville tatt dette opp med fastlegen din, som kan henvise deg til ultralyd.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-