Polypper i tarmen

Spørsmål

Hei! Av min fastlege ble jeg henvist til kirurgisk poliklinikk med mistanke om hemoroider. Det viste seg at det ikke var hemoroider, men en "sprekk". Da jeg i går var til kontroll for å se om det var blitt noe bedring var "sprekken" borte men legen sa at han så en 5mm polypp. Han sa den var svært liten, helt ufarlig og at han ikke kunne se noe galt med den. Han sa det ikke var noe grunn til fjerning. Sykepleieren sier denne legen har 40 års erfaring og er en svært dyktig lege på sitt felt, når han sier den er ufarlig bør jeg stole på det. På nett leser jeg at ALLE polypper bør fjernes for undersøkelse, min fastlege mener det samme. Jeg har enda egentlig ikke skjønt hva en polypp er. På nett blir jeg veldig forvirret av alt jeg leser. Hva bør jeg gjøre? Hvem bør jeg stole på? Og kan du gi meg en konkret forklaring på hva en polypp er? Hva er forskjellen på en farlig og en ufarlig en?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En polypp er en utvekst på slimhinnen i tykktarmen eller i endetarmen. De er vanligvis godartede, men i noen tilfeller kan de utvikle seg til kreftsvulster
Alle påviste polypper skal iht alment aksepterte faglige retningslinjer, fjernes og undersøkes i mikroskop.

Jeg vet ikke hvorfor kirurgen ikke velger å fjerne din polypp, dvs det er jo fordi han mener det er utenkelig at den kan utvikle seg til kreft, men retningslinjene tilsier altså fjerning, - meg bekjent og ut fra hva jeg kan lese, f.eks. i Norsk Elektronisk Legehåndbok.
Din fastlege ser ut til å være av samme oppfatning som meg. Da skal du spille denne ballen over til fastlegen din, for dette er ikke noe du skal finne ut av. Be fastlegen diskutere dette med kirurgen som undersøkte deg. Da får fastlegen enten informasjon som tilsier at den ikke behøver å fjernes, eller så vil kirurgen på fastlegens anmodning fjerne polyppen.

Størrelsen på polyppen har mye å si for hvor stor sjanse det er for at det kan bli kreft. Så små polypper som du har fått påvist, vil tilnærmet aldri bli ondartet.
Jo større de er, og jo mer uregelmessig de er i fasongen, jo større er sjansen for at de kan bli kreft. På den måten kan en erfaren kirurg si svært mye om potensiale for kreft i en polypp, og det er sikkert på dette grunnlag din kirurg har uttalt seg her, og valgt å ikke fjerne polyppen din.

Les med fordel følgende ifra Pasienthandboka.no om polypper:

http://nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/polypper-i-tykktarm-og-endetarm-2224.html

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-