Polypper i galleblæren

Spørsmål

Polypper på galleblæren samt vaginal blødning.
Jeg bor p.t utenlands og var til lege for 4 dager siden Grunnet svie og kløe i underlivet, samt ømhet langs hele høyre side av mage, samt rett under ribben. Ingen kraftige smerter, kun ømhet. Innen legebesøket hadde jeg brukt 1 cannesten stikkpille 500 mg, men uten noe virkning. Legen sjekket meg ved div.blodprøver, urin prøver og ultralyd over mageregionen. Funn: 2-3 polypper på galleblæn, hvor den største var ca 3,5 mm. Urin ok, blodprøve ok, WBC: 7,21, RBC: 4,78, HGB: 14,6, CRP: 1,27,men hva betyr PDW og MPW. PDW : 16,5 (H)og MPW: 6,73 ( L)
Vedr. polyppene Ble jeg anbefalt operasjon da disse polypper kan være forstadiet til kreft fikk jeg beskjed om. Jeg har aldri hørt om polypper før og vil høre med dere hva jeg bør gjøre videre og er det nødvendig med operasjon? Samme dag får jeg også vaginal blødning, som tiltar som en menstruasjon, med tilhørende smerte, men utenom mens syklus. Hva kan dette skyldes? Jeg har alltid hatt en normal 28 dagers syklus. Sist menstruasjon 31.10, den kom ca 3 dager før tiden men ellers normal. Jeg fikk en undersøgelse hos gyn.dagen etter med indvendig ul.uten funn. Jeg er heller ikke gravid. Fikk tatt et par hormon blodprøver, samt stoffskifte som jeg nå venter svar på, men jeg er redd for noe alvorlig. Jeg regner ikke med disse to tingene har noe med hverdandre og gjøre men vil høre med dere for en sikkerhed skyld.
Ellers almennetilstand ok, ingen kvalme, noe redusert appetitt, samt jeg sliter litt med og legge på meg. (178 cm og 60 kg) men jeg har alltid vært tynn og har en travel hverdag hjemme med min sønn på 2 år. Fikk sjekket stofskiftet for ca 8 mnd siden, alt ok.

Håber dere kan hjelpe meg med mine spørsmål.

Mvh
Kvinne 37 år

Svar

Hei!
PDW og MPV er prøver med tanke på kroppens blodplater som har med blodets levring å gjøre. Dine verdier er helt normale. Det er ingen sammenheng mellom vaginal blødning og polypper i galleblæren. Vaginal blødning kan ha flere årsaker og i de fleste tilfeller er det helt ufarlig. Du har vært til ultralyd uten funn og da er det mest sannsynlig hormonell forstyrrelse som vil rette seg. Stoffskifteprøver er viktig å få tatt. Det er ingen mistanke om alvorlig sykdom som kreft. Polypper er i seg selv et forstadium på kreft, men sannsynligheten for at de utvikler seg til dette er svært liten og det tar mange år før dette eventuelt skjer. Polypper kan man også ha i tarmen og de fleste vet ikke at de har dette. Altså tilfeldige funn akkurat som i ditt tilfelle. De gir ingen symptomer. Det kan være greit å få fjernet galleblæren, men det er ikke noe som må gjøres innen en uke. Be fastlegen din henvise deg til å få fjernet den på lik linje som den blir fjernet ved gallestein. Jeg synes ikke du beskriver noe som gir grunn til bekymring. Gallepolyppene er tilfeldig funn som du må se på som fint at det er oppdaget. Ingen grunn til kreftbekymring.