Magesmerter

Spørsmål

I noen måneder nå har jeg hatt et ubehag/smerte i magen mellom navl og høyre bekkenbein. Ubehaget kommer og går uten at jeg helt kan se noe mønster på når det kommer.
Jeg har vært inne til fastlegen min flere ganger, og vi har funnet at jeg føler stikkende smerte når han trykker hardt et punkt ned mot lysken/høyre bekkenbein. Han har tatt utvidet blodprøve og urinprøve, men ingen av de viser at det er noe galt.

For 3-4 år siden fikk jeg påvist magesår når jeg hadde liknende smerter. Blodprøven dengang viste at jeg hadde bakterien helicobacter pylori, jeg fikk en trippelkur, og smertene ble borte.
Men blodprøven nå viser at jeg ikke har bakterien. Fastlegen mener allikevel at det er magesår jeg har, og satte meg på «Omeprazol Bluefish» i èn måned. Dette syntes jeg hadde en viss virkning, men hadde fremdeles sporadiske smerter. Jeg dro tilbake til legen, og han har henvist meg til sykehus og koloskopi. Men jeg fikk imidlertid svar fra sykehuset at jeg ikke har krav på prioritert helsehjelp siden ikke blodprøven viste at noe var alvorlig galt, og at jeg ikke kan forvente undersøkelse før innen utgangen av september.
I mellomtiden har jeg brukt Titralac 350 mg etter hvert måltid, og synes dette også har en virkning, men ubehaget har ikke blitt helt borte (3 uker med Titralac).

Har noen spm:
1.) Jeg bruker ikke smertestillende eller andre medisiner som kan føre til magesår. Jeg har stresset en del på jobben i vår, men ikke mye mer enn vanlig. Spiser regelmessig og variert. Kan jeg falle til ro med at det er magesår jeg har? Hvor lang tid kan det ta før det heles? Er det noe jeg bør tenke på i forhold til mat, alkohol, osv?
2.) Bør jeg falle til ro med å få undersøkelse innen utgangen av september? Er det ikke risikofylt dersom det er noe annet som utvikler seg der (kreft, polypper)?
3.) Jeg tok blodprøven i april/mai. Bør jeg be fastlegen om å ta en ny?
4.) Ellers noen andre tanker rundt om det kan være noe annet? Lymfekjertler? Nyrer?

Takk for svar!
Mvh.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål.

Jeg vil svare på dine spørsmål fortløpende:

1.) Jeg bruker ikke smertestillende eller andre medisiner som kan føre til magesår. Jeg har stresset en del på jobben i vår, men ikke mye mer enn vanlig. Spiser regelmessig og variert. Kan jeg falle til ro med at det er magesår jeg har? Hvor lang tid kan det ta før det heles? Er det noe jeg bør tenke på i forhold til mat, alkohol, osv?

Jeg kan jo ikke undersøke deg, og derfor kan jeg ikke overprøve din leges diagnoser eller konklusjoner her. Det er ihvertfall fullt mulig at det er magesår eller -katarr du har. Fortsett derfor med medisinene mot dette. Bedring vil komme gradvis, over dager/uker. Noen ganger må dosen med medisiner økes, snakk med legen din om det. Bruk gjerne syrenøytraliserende medisin i tillegg. (reseptfritt)(Link, Balancid, Titralac, Novaluzid o.l.)
Hold et moderat / lavt alkoholforbruk. Mat: Hvis noe får deg til å få mer vondt, la være å spise det. Ingen generelle regler for hva man kan eller bør spise.

2.) Bør jeg falle til ro med å få undersøkelse innen utgangen av september? Er det ikke risikofylt dersom det er noe annet som utvikler seg der (kreft, polypper)?

Jeg mener det høres forsvarlig ut.

3.) Jeg tok blodprøven i april/mai. Bør jeg be fastlegen om å ta en ny?

Ser ikke for meg at det er nødvendig.

4.) Ellers noen andre tanker rundt om det kan være noe annet? Lymfekjertler? Nyrer?

Vanskelig å si over nett, uten legeundersøkelse. Magesmerter kan ha usedvanlig mange årsaker, og å gjette på tilfeldige ting som nyreproblemer osv, har lite for seg. Kanskje du skulle ta deg en time hos fastlegen din for de tingene du tar opp her, for å få mer konkrete svar på spørsmålene dine enn det jeg kan gi over nett?

Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-