Magesmerter

Spørsmål

Hei! De siste 3 ukene har jeg hadde tiltakende smerter nederst, mest fremme i magen. Kramper, varme, som svie. Letter litt ved luftavgang, avføring og vannlating, men setter inn igjen kort tid etter. Har hatt problemer med polypper som har blitt fjernet ved koloscopi og rektoscopi over mange år. Hvert 5.år fra tykktarm og hvert år fra endetarm. Nå er det imidlertid 7 år siden siste koloscopi.(De mente det skulle holde uten nå). Når polyppene har gitt problemer har smertene oftest sittet i venstre side. Polyppene har alltid vært godartede.
Nå er smertene sentrert nede i magen. Fastlegen har foreskrevet Laxoberal. Har tatt dråpene som foreskrevet, de virket ved at avføringen fikk en mykere konsistens men noen bedring ble det ikke. Nå venter jeg på å få komme inn til koloscopi den 24.august. Men det kjennes ut som om det er andre smerter enn tidligere, som sagt. Ved en gynekologisk undersøkelse fant fastlegen at livmoren var grodd sammen. Kan det ha noe å si for verken? Kan det sjekkes med ultralyd? Forsto at det ikke var uvanlig i min alder (71 år). Legen kunne ikke finne at livmor eller blære hadde falt frem. Blodprøver vedr.betennelsestilstander ble tatt og var ok. Blodprosenten var over 100 så det skulle ikke tyde på blødninger. Feber har jeg ikke. Men klarer snart ikke å fungere i det daglige. Skulle egentlig vært i havgapet i et leid feriehus der, men sitter hjemme i stua mi, i byen. Både for å avvente hjelp og fordi at jeg ikke makter å dra. Kofferten står pakket, det samme gjør noen småsaker med tanke på akutt innleggelse på sykehus. Sommeren nordpå er for kort til å henge med nebbet, men dette må jeg få avklart. Kom på at jeg kanskje kunne rådføre meg med deg. Vh.

Svar

Hei! Det er ikke så lett å svare på hva årsaken er uten klinisk undersøkelse. Det kan godt tenkes at det er polypper som er årsaken siden du har opplevd dette tidligere og selv om smerten er anderledes. Jeg forstår ikke helt hva legen mener med at livmoren er grodd sammen. Er det med tarm eller urinblære? Begge tilfeller kan isåfall være årsak til plager og det er mulig å få en antydning av dette ved ultralyd. Det er et godt tegn at prøvene er normale og du ikke har feber. Sannsynligvis er det ikke noe skummelt bak plagene. Jeg forstår at det skaper usikkerhet mtp reise, og det kan kanskje være det tryggeste å være i byen for å observere om plagene forverrer seg. Dersom det dreier seg om sammenvoksninger, kan det føre til tarmslyng, det vil isåfall gi kvalme og forverring av smerten.