Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gallestein?

Spørsmål

Jeg har den seneste måneden gått med smerter i høyre side av ryggen, nærmere bestemt området bak galleblæren og den brede ryggmuskel(?) Smertene stråler noen ganger opp i skulder og andre ganger litt nedover, men mest samme sted. Smertene er der så og si daglig, men varierende i styrke og jeg synes de er værst når jeg sitter. Noen ganger kan jeg også kjenne det i høyre sete, et ømt punkt på selve rompeballen. Jeg er også øm øverst i magen, høyre side under ribben, med forbigående mildere smerter. Ellers ingen magesmerter, bortsett fra at jeg føler jeg ikke får ut så mye luft. Har alltid hatt mye luft i magen.
Jeg fikk for ca 2.5 måned siden påvist et par polypper( den største 3.5 mm) i galleblæreveggene ved tilfeldig ul, mens jeg var på ferie i Tyrkia. Grunnet ubehag høyre side rygg/ mage, ømhet like under høyre ribben) jeg ble anbefalt en operasjon og er i gang med den videre prosess og skal til ny ultralyd om 14 dager,( i Danmark) men jeg begynner og bli mer og mer nervøs for disse smertene i ryggen og vil derfor be dere om noen synspunkter. Kan det være gallesten? Muskulært? Mage/Tarm? Kreft? Burde jeg få tatt andre undersøkelser utover ultralyd? Tok blodprøver, urinprøver, samt røntgen av rygg under funnet av polypper for ca 2.5 mnd siden, alt var ok)
Jeg vil også nevne at appetitten ikke er som den skal, har gått ned ett par kg de siste måneder, hadde en liten periode med noe kvalme og halsbrann, men dette har gått over. Avføring er noe vekslende, kommer mer i mindre klumper, men ingen tegn til blod, normal farge. Har den siste uken gått på muzkazon(klorzoksazon 250 mg, paracetamol 300mg) som har tatt endel av smertene, det hjelper også med et varmt bad, men smertene kommer igjen.

Svar

Hei! Det er ikke usannsynlig at det dreier seg om gallestein. Smertene kommer da gjerne etter matinntak, spesielt fet mat. De er kolikkaktige og ofte ledsagende kvalme eller oppkast. Men ble det ikke påvist gallesten på UL? Isåfall er det mindre sannsynlig. Irritabel tarm med mye luft kan også gi slike smerter og kan forveksles med gallesteinsanfall, Vekslende avføring kan passe med det. Magesår eller betennelse i magesekken er også en mulighet. Det er ingen kreftformer som passer med dette bildet og det ville jeg ikke engstet meg for. UL er en god undersøkelse som ikke bare ser på galleblæren, men også lever, bukspyttkjertel mm. Nyrestein bør en også ha i tankene. Det kan også påvises med ultralyd.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-