Galleblærepolypper

Spørsmål

Hei! Jeg har i 8 år hatt noen veldig små polypper i galleblæren. De ble oppdaget tilfeldig ved en ultralydundersøkelse. Jeg har blitt fulgt opp jevnlig (Ca 1 gang i året) og de har ikke endret størrelse men det har kommet noen få til. Den største er 4 mm, og de andre er enda mindre enn dette. Nå på siste kontroll i februar fikk jeg beskjed av ultralydlegen at det ikke var noen grunn til å sjekke de igjen før om mange år. Slike polypper er veldig vanlig sa hun. Legen min sa også at det hørtes helt greit ut.. Jeg kjenner nå at jeg ikke klarer å roe med helt med dette. Er en aktiv dame på 37 år som er frisk og rask. Jeg kan så lite om slike polypper, og av den grunn redd for at de skal bli større og/eller utvikle seg til kreft. Kan jeg bare slå meg til ro med det som er blitt sagt, eller bør jeg fortsette med kontroll en gang i året?

Kvinne 37
Svar

Hei!

Det er ikke uvanlig å ha polypper i galleblæren og de oppdages som regel tilfeldig. I motsetning til polypper andre steder i kroppen som f.eks. magesekk og tykktarm så kan ikke galleblærepolypper vurderes utseendemessig med skopi (kameraundersøkelse). Galleblæren er såpass utilgjengelig for skopi at det må brukes radiologiske undersøkelser ("røntgenundersøkelser") som f.eks. ultralyd, CT eller MR, for å kunne si noe om størrelse og form. Eneste måten å ta ut polyppene på for å studere de nærmere er med operasjon i narkose og fjerning av hele galleblæren. Så i motsetning til polypper i f.eks. magesekk og tykktarm, så er vår kunnskap om galleblærepolypper og deres egenskaper mer begrenset.

Men noe vet vi, og på bakgrunn av det man vet og har erfart kom det også nylig nye retningslinjer utarbeidet av europeiske foreninger for radiologer (røntgenleger) og kirurger i fellesskap. Det er vanskelig å ha 100% treffsikkerhet i medisin, men når man utarbeider slike retningslinjer så tar man i betrakning flere ting, som f.eks. risiko for at en polypp skal utvikle seg til noe ordartet/kreft avhengig av dens størrelse, form og andre egenskaper, risiko for at en polypp kan gi årsak til andre plager, og risiko for komplikasjoner ved kirurgi. Det er slik at selv om galleblærefjerning er en operasjon som stort sett går greit og gjøres dagkirurgisk (man reiser hjem samme dag) de fleste stedene, så vil det alltids være en viss risiko for skade og komplikasjoner, både små og store. Så man skal ikke ta lett på det å utføre kirurgi, en kan aldri i forkant si hvem som får og ikke får komplikasjoner.

Undersøkelsesmetoden som er anbefalt er ultralyd, og ikke CT eller MR. Ultralyd vil også gi mulighet for å skille mellom pseudopolypper ("falske" polypper) som ikke kan utvikle seg til kreft, og reelle polypper som kan være godartede eller ondartede. Om det er en reell polypp er det også av interesse å vite om den er stilket (henger i en tynn stilk) eller bredbaset. To andre momenter som er med på å avgjøre hvordan polyppene skal håndteres er om man har gallesteinslignende symptomer/plager, og om man er over 50 år.

Retningslinjene anbefaler galleblærefjerning ved en av følgende punkter:

- polypp på 10 mm eller større

- gallesteinslignende symptomer

- polypp på 6-9 mm og enten alder over 50 år eller bredbaset polypp

- vekst på 2 mm eller mer

I alle andre tilfeller er det anbefalt med kontrollopplegg som følgende

- polypp på 1-5 mm og enten alder over 50 år eller bredbaset polypp: kontroll etter 6 måneder, og så årlig i 5 år

- polypp på 6-9 mm: kontroll etter 6 måneder, og så årlig i 5 år

- polypp på 1-5 mm: kontroll etter 1, 3 og 5 år

Dersom det ikke har vært vekst eller endringer på 5 år så avsluttes kontrollene, da man regner med at det ikke er noe mer risiko for at det skal utvikle seg til noe ondartet sammenlignet med andre som ikke har polypper.

Håper du føler at du kan noe mer nå om disse galleblærepolyppene. Utfra det du forteller så virker du å ha blitt fulgt opp på en god måte, du kan ev. også finregne på kontrollintervallene. Ellers er det selvsagt også mulig å bli henvist til en gastrokirurg for en vurdering og samtale dersom det skulle bli nødvendig.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox