Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tarminfeksjon og leddplager

Spørsmål

Hei!

For litt over to uker siden ble noen i familien min matforgiftet pga av dårlig kjøtt (ikke utlandet). Jeg spiste bare litt, og fikk bare magesmerter. Ingen diare o.l. Nå, to uker etter, fikk jeg derimot diare og magesmerter. Jeg er også veldig slapp. Jeg var hos legen og fikk vite at jeg hadde litt blod i avføringen, og at det mest sannsynligvis var en mageinfeksjon. Jeg fikk beskjed om å drikke mye og slappe av. Samtidig med denne mageinfeksjonen fikk jeg også nå smerter i leddene, spesielt i armen og nedover til lange- og ringefinger på høyre hånd, og i anklene og leggene på begge sidene. Har dette noen sammenheng? Jeg er ikke rød eller hoven. Relevante sykdommer/medisiner: Pollenallergi

Kvinne, 24 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså fått en mageinfeksjon to uker etter at noen andre i familien din ble matforgiftet. I tillegg til de vanlige symptomene med diaré og magesmerter, så har du fått smerter i ulike ledd. Kan det være noen sammenheng?

Matforgiftning er en sykdom med kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Symptomene kommer akutt noen få timer etter inntak av mat som er bedervet av giftstoffer fra bakterier. Avhengig av hva du har fått i deg, kan det også oppstå frysninger og feber, blodige avføringer, inntørking. Tilstanden kan ramme en person eller en gruppe personer som har spist det samme. Det går 1-6 timer fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer. Diagnosen stilles vanligvis på den klassiske sykehistorien med kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat. Ofte har andre som har spist det samme måltidet liknende plager. Kjøtt, grønnsaksretter og desserter tenderer til å gi diaré. Ris og risretter tenderer til å gi oppkast.
Vanligvis går sykdommen over av seg selv i løpet av 12-24 timer. Det finnes ingen spesifikk behandling mot matforgiftning. Det anbefales å drikke rikelig vann eller saft mens sykdommen pågår. I alvorlige tilfeller, særlig hos små barn og eldre personer, kan sykehusinnleggelse med væske og næringstilførsel bli nødvendig for å unngå uttørking og dårlig ernæring.

Du har altså fått diaré og magesmerter 2 uker etter at noen i familien din ble matforgiftet. Jeg ville i utgangspunktet tro at du da har fått akutt diaré av en annen årsak. Det finnes mange forskjellige årsaker til akutt diaré, og ut i fra symptomene dine med blodig avføring, kan det virker som du har fått en slags inflammatorisk tarminfeksjon, hvor en bakterie har invadert cellene i tarmveggen som igjen kan føre til slimete og blodig avføringer. Vanligvis har du da også magesmerter og feber. Det finnes flere forskjellige bakterier som kan gi slik mageinfeksjon (f.eks: Campylobacter, Salmonella, Shigella, Clostridium difficile), fra du blir smittet kan det ta alt fra 1-10 dager før sykdommen slår ut, men som oftest rundt 1-3 dager. Disse tarminfeksjonene går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager, og det er sjelden nødvendig med antibiotika. Den viktigste behandlingen vil være å sørge for at du får i deg nok væske. Infeksjoner i kroppen som gir påvirkning av allmenntilstanden som feber, vil også da kunne gi influensalignende symptomer med ømhet i ledd, uten at man nødvendigvis ser at leddene er røde og hovne.

En annen mulig sammenheng mellom tarminfeksjon og leddsmerter, er tilstanden reaktiv artritt. Reaktiv artritt er et navn på en gruppe leddbetennelser der man tror infeksjoner utløser plagene. Reaktiv artritt starter ofte med akutt hevelse, ømhet, varme, rødhet og nedsatt bevegelighet i ett eller flere store ledd. Kne- og fotleddsbetennelser forekommer i 80 % av tilfellene, mens omtrent halvparten av pasientene har leddbetennelse i skulder, albue eller håndledd. ¼ som får sykdommen klager over smerter i korsryggen. Dette tyder på betennelse i leddene mellom ryggraden og bekkenet. Det er også vanlig med smerter ved senefester, særlig der hælsenen fester seg og i festet til bindevevshinnen under foten. I tillegg er det ofte betennelser i kravebeinsleddene og i leddene mellom brystbeinet og ribbeina. Disse betennelsene merkes ofte ikke av pasienten selv, men leddene er ømme dersom en trykker på dem. Plager fra hud og slimhinner er også vanlig. Følelse av å være syk, tretthet, feber, vekttap og nedsatt matlyst er vanlig i den akutte fasen av sykdommen. Omtrent halvparten av pasientene kan fortelle om tarminfeksjon eller urinveis- eller underlivsinfeksjon 1-4 uker før utbruddet av leddbetennelsen. Resten har trolig hatt en infeksjon som de ikke har merket. En undergruppe av de reaktive artrittene er det såkalte Reiters syndrom. Typisk for dette syndromet er betennelse i urinrøret, leddbetennelse og betennelse i øyets ytterhinne (konjunktiva). En lang rekke infeksjoner med ulike bakterier kan være årsaken til utvikling av reaktiv artritt. De vanligste er (1) tarmbakterier som shigella, salmonella, yersinia og campylobacter, og (2) bakterier fra urinveier og kjønnsorganer som chlamydia og gonokokker.

Ut i fra din beskrivelse ville jeg først og fremst anta at du har fått en tarminfeksjon som gir påvirkning av allmenntilstanden, og dermed litt influensalignende symptomer med slapphet og ømhet i ledd, og at dette vil gi seg i løpet av noen dager. Men dersom du skulle merke forverring av tilstand eller vedvarende plager, kan det være greit med ny kontroll hos legen din.

God bedring! Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-