Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sykliske brekninger syndrom?

Spørsmål

Min datter på 4,5 år kaster opp (med eller uten feber) ca 1 gang i måneden, har pågått jevnlig det siste halvåret. Hun klager innimellom også over magevondt og voksesmerter, og har endel langvarige luftveisinfeksjoner- snue, hosting og generell forkjølelse. Avføring er stort sett fin, annet enn et par ganger ved klaging på magesmerter der den har vært løs, i diaréform. Jeg engster meg for hva dette kan komme av, men vi har vært hos legen og foretatt en generell sjekk uten at det gav oss noen svar. Har fått beskjed om å ha is i magen og se om det blir bedre, men nå har det holdt på lenge nok til at jeg har begynt å bli bekymret!
Vi har ingen sykdommer i familien der oppkast er vanlig, ei heller allergier annet enn far som er allergisk mot skalldyr (som vi naturlig nok ikke spiser mye av i vår familie). Vi har ikke begynt å kutte ut matvarer fra dietten da vi ikke har sett noe mønster i det hun spiser og oppkast. Noen ganger spyr hun en gang og blir helt fin - utløste forkjølelse ved en anledning. Andre ganger er det oppkastbyger som varer, max en dag. Vi har tenkt at det kan være psykisk, men siden det kommer med feber, og så jevnlig uten at hun har det vanskelig på noen måte så har vi slått dette fra oss! Hva tror du? Bør vi sjekke henne for allergier/intoleranser? Er det noe vi kan gjøre for å forebygge?

Svar

Hei.
Du har stilt ditt spørsmål til meg som almenlege, og jeg har videresendt det til vår splitter nye kommende barnelege / pediater Jenny Ringnes, som besvarer deg her. Hun er vil være i aksjon som svarlege innen barnesykdommer her på Lommelegen innen kort tid, men vi var her så heldige å få henne til å svare på spørsmål ditt. Jeg vedlegger hennes svar i sin helhet nedenfor, og har personlig ikke noen utfyllende kommentarer til det hun her skriver. Jeg håper og regner med at du er fornøyd med svaret og at det kan være til nytte for dere. Ha det bra!

Pediater dr Ringnes skrev følgende:

"Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner godt at du er bekymret og ønsker svar på din datters symptomer.

Utifra din beskrivelse høres dette ut som “Sykliske Brekninger Syndrom” eller “Cyclic Vomiting Syndrome” (CVS). Dette er en lidelse man vanligvis ser oppstå ofte i 4-5 års aldren, og er karakterisert som regelmessige episoder med oppkast 1-2 ganger i måneden der man er helt frisk i mellomtiden. CVS er en såkalt idiopatisk lidelse, som betyr at ingen vet hva som forårsaker den.
I gjennomsnitt varer disse episodene 24-48 timer, og de kan som du sier innbœre en enkelt episode med oppkast til byger som strekker seg over en dag. Episodene starter ofte tidlig om morgenen med en eller flere av de følgende symptomene: dårlig matlyst, nedsatt aktivitet, blekhet, diare, magesmerter, hodepine, feber.

Du sier at du ikke har sett et mønster eller identifisert evt. utløsende faktorer, og det høres ut som du har gjort en grundig jobb med å tenke gjennom mulige årsaker (intoleranse, allergier, psykisk).
Uten å kunne undersøke datteren din er det betryggende å høre at hun er frisk mellom disse episodene, og at tilstanden hennes ikke har forverret seg i løpet av de siste 6 månedene.

De vanligste utløsende faktorene for CVS i min erfaring er forkjølelse og positive/ negative psykologiske faktorer (å vœre veldig oppspilt, f.eks. glede seg til et bursdagsselskap, eller veldig lei seg eller sint).
Det er også en tydelig sammenheng mellom CVS og migrene, og barn som får stilt diagnosen har ofte familie-medlemmer med migrene. Hos noen barn hjelper det å behandle CVS med anti-migrene medisiner. Det er i såfall noe som bør diskuteres med en spesialist, gjerne en barnenevrolog. Det har blitt spekulert på om det er en sammenheng mellom CVS og mat intoleranse, men ingen studier har bevist dette så langt.

Det finnes dessverre ingen undersøkelse eller blodprøve som kan påvise at man har CVS; så det viktigste er å utelukke andre diagnoser. Det finnes en tilstand som heter volvulus der symptomene kan ligne på CVS, og det kan vœre nødvendig med en røntgenundersøkelse (tynntarmserie) for å utelukke denne diagnosen.
Mange barn vokser av seg CVS i tenårene, mens noen dessverre går over til å utvikle migrene eller mage-migrene.

Konklusjon:
1.Diskuter henvisning til barne-nevrolog dersom dere har migrene i familien, evt. gastrolog for å diskutere volvulus med din datters allmennlege.
2.Forebygging: nok søvn, regelmessige måltider, prøv å unngå ektremt emosjonelle situasjoner og utmattelse, unngå mat som kan utløse CVS (ost og sjokolade er vanligst), forebygg sykdom med grundig håndvask og anbefalte vaksinasjoner.
3.Oppsøk hjelp ved disse varsel symptomene: sterke magesmerter på høyre side, hodepine, balanse problemer eller andre nevrologiske symptomer, vekt tap eller forverring/forandring i din datters tilstand da dette kan vœre et tegn på noe annet enn CVS.

Jeg håper dette kan vœre til hjelp for deg og datteren din.
Lykke til!

Mvh
Jenny Ringnes"


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-