Stress og magesmerter

Spørsmål

Magesår?
Jeg har jobbet enormt i de siste 4 månedene og har vært konstant stresset. Her en dag fikk jeg enorme magesmerter. Det føltes som om jeg hadde luft i magen som ikke kom ut. Utpå kvelden fikk jeg krampe strekninger i magen. Det gjorde utrolig vondt. Jeg kastet opp en del utover natten og da hjalp det. Noen ganger er det blod på toalettpapiret når jeg tørker meg. Bør jeg oppsøke lege?

Mann, 24 år

Svar

Ja, jeg synes du bør oppsøke lege.
Man kan gjøre seg mange betraktninger omkring plagene dine. Det høres jo ut som om du kjører et for hardt løp! Du skriver at du har vært konstant stresset i 4 måneder. Det er iallfall helt sikkert usunt, og jeg synes bestemt at du burde prøve å gjøre noe med det. Det er klart at i perioder av livet har vi alle drevet hardkjør med oss selv. Men man bør iallfall da lære seg til å se kroppens varselslamper. Magesmerter, luft, og krampe KAN være stress-symptomer. Man kan utvikle både magekatarr og magesår pga stress. Da bør du trappe ned og du bør få medisiner. Da trenger du en legetime.
Du nevner i tillegg at du noen ganger ser blod på toalett-papiret. Det er usikkert om det har direkte sammenhenge med magesmertene. Det kan være noe annen (f.eks. hemorrhoider). Men det kan også ha sammenheng med de øvrige mageplagene dine.
Dette kan man bare finne ut av ved undersøkelser hos lege.