Smerter i øvre del av magen

Spørsmål

Hei, jeg har vært syk i halvannet år nå men legene jeg har vært hos finner ikke ut av hva som er galt. Alt startet da jeg dro på en ukestur med venner, det var i ferien så det var en god del drikking. Siste kvelden drakk jeg mye sprit blandet med redbull. Dagen etter våknet jeg med ekstremt vondt øverst i magen. Noen av symptomene mine er press øverst i midten av magen rett under ribbeina, når jeg trekker pusten godt stråler det fra magen og opp i halsen, forverres kun ved alkohol og koffein. Jeg føler konstant press i magen, og får aldri trekt pusten som jeg skal. Får sure oppstøt av mye sukker, men blir ikke vanskeligere å puste sånn som det blir med alkohol. Om jeg ler, hoster eller blir andpusten får jeg prikking i kroppen, henda knytter seg, får ikke bevegd tunga, dritsvimmel. De fleste symptomene dukker opp når jeg får høyere puls, noe som gjør det vanskelig for meg å jobbe. Dette har også ført til at jeg var nødt til å slutte å trene noe som har ført til depresjon. Legen min mener at det ikke har noe med alkohol å gjøre men det var sånn alt startet. Jeg har tatt gastroskopi, EKG, koloskopi, ultralyd, CT av abdomen, røntgen av spiserør og lunger og ulike blodprøver. I tillegg har jeg vært hos kiropraktor, osteopat og tatt akupunktur. Jeg har fått syrenøytraliserende medisin uten at det har hjulpet. Nå er jeg desperat!

Mann 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det høres ut som du har blitt grundig utredet med bare normale funn. De symptomene du beskriver høres ut som det som kalles funksjonell dyspepsi, som er kroniske eller tilbakevendende smerter eller ubehag i øvre del av magen når alle undersøkelser er normale. Ubehaget eller smertene kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. Tilstanden er ufarlig, og kan hos mange ha sammenheng med psykisk og sosialt stress. Du sier at du både har sluttet å trene og fått depresjon, og slik du beskriver det høres det også ut som du blir engstelig i forbindelse med at symptomene oppstår, og dette kan nok bidra til å opprettholde symptomene.
 

Vi kan berolige deg med at dette er en fredelig tilstand, som du må akseptere, og som vil komme og gå i perioder. Med riktig behandling kan symptomene reduseres og evt. forsvinne. Hva gjelder kostråd, finnes det ingen spesifikke diettråd, men hvis det er mat eller drikke som du opplever fremprovoserer plagene, kan du forsøke å unngå disse og se om det har effekt. Det er manglende dokumentasjon på effekt av legemidler. Hvis magesyreproblemer er det største problemet kan syrenøytraliserende medisin ha effekt, men dette er tvilsomt og isåfall kan det forsøkes med 4-8 ukers kur med daglig dose. Videre kan ulike typer psykologisk behandling være nyttig.
 

Det viktigste er som nevnt at du holder fokuset på at dette er fredelig og at du prøver å leve livet ditt så normalt som mulig og fokusere på å redusere stress, spise regelmessig, trene moderat, og å ha en stabil søvnrytme. Ønsker deg lykke til, og god bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn