Mb chron?

Spørsmål

Hei!

Jeg mistenker at jeg kanskje kan ha crohns eller noe, men er usikker. Har hatt dårlig mage i 5 måneder nå. Vært lange perioder med diare hver dag, flere ganger om dagen. Nå er avføringen litt fastere igjen, men jeg er ikke noe bedre av den grunn. Har ekstremt mye luft i magen,magen bråker veldig mye. De siste dagene har det kommet ut litt gulaktig tyntflytende væske når jeg har vært på toalettet, noe det har gjort noen få ganger tidligere. Føler meg sliten i kroppen og har dårlig matlyst. Jeg blir sulten, men har liksom ikke lyst på mat. Prøver å spise så normalt som jeg kan. Idag har jeg vært nærmere 15 ganger på do, uten at det nødvendig vis har kommet noe annet enn luft, litt gul væske eller bitte litt avføring.

Jeg var hos legen for 5 uker siden. Prøvene viste jeg ikke har glutenallergi eller laktoseintoleranse. Tok masse prøver, og det som slo ut var at jeg hadde lavt forhøyet F-calprotectin i feces, en verdi som lå på 89 mg/kg mot referanseområdet <50. Greia er at legen mener verdien er for lav til at det overhode er vits i å henvise til kolonoskopi. Det vil rett og slett ikke prioriteres med denne lave verdien.

Jeg har prøvd meg ut på litt kosthold for å finne ut hva som gjør meg dårlig og hva som ikke gjør det. Det jeg har sett til nå er at alt av brødvarer gjør meg dårlig, desto grovere, desto verre. Det aller verste jeg kan spise er müsli, da er jeg dårlig hele dagen etterpå. Kjenner jeg blir dårliger i magen rundt en halv time etter et måltid.

Hva kan dette være? Bør jeg ta noen andre tester enn det jeg har tatt? Kan jeg være allergisk mot noe annet enn gluten, eller virker det ut som det kan være crohns eller noe annet lignende? Kan man bli verre over tid av crohns?

Svar

Hei! Det er ingen tvil at du har plager med magen og avføringen. Det store spørsmålet er om du har gått ned i vekt i løpet av denne perioden og isåfall hvor mye? Det er et godt mål for om tarmen fungerer eller ikke. Ved morbus chron vil man typisk ha betydelig vekttap, magesmerter og diaré ofte med blod. Jeg er enig med fastlegen din at verdien av prøven calprotectin er for lav til å mistenke chron. MEN det skal ikke utelukke coloskopi fordi du helt klart har et problem med tarmen og prøven taler for at du har en grad av betennelse i tarmen. Om han henviser deg til dette vil du ikke bli avslått ut fra symptombildet. Chron og ulcerøs kolitt er alvorlige tilstander som gir betydelige symptomer. Dog kan det være milde former og det vil man fange opp på coloskopi. Chron kan også utvikle seg til å gi mere symptomer. Andre tilstander kan være ubalanse i normalfloraen. Har du forsøkt idoform, biola? Kom dette etter antibiotikakur? Andre former for allergi kan påvises ved allergipaneltester. Stress og bekymring virker også veldig negativt på tarmen og bibeholder smerter og luft.