Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Matforgiftning eller infeksjon?

Spørsmål

Kjapt og "enkelt":
Søndag for snart 2 uker siden,spiste jeg middag på en cafe og fikk diare 30min timer etter.Etter det, følte jeg meg dårlig og slapp.Det gikk opp og ned for hver dag, og jeg følte meg NESTEN(!) som jeg gjorde når jeg gikk gravid med hyperemessis - eller hvordan det skrives- Tok en graviditetstest som var negativ. Pustet lettet ut,men hadde fortsatt noen hyppige doturer,med blandet "resultat".Noen ganger diare, og andre ganger fast, men litt vannlig, på en måte. MEN,så reiste jeg på tur til Paris forrige torsdag,og fikk en SKIKKELIG omgang med diare og kvalme, magesmerter og svette på fredagsnatten. Ble sengeliggende hele turen :( Tilslutt ringte jeg en lege på søndags morgen, da jeg ikke fikk i meg noe,og diareen økte til hvert 5.minutt og han konstanterte med matforgiftning. (Hadde spist en halvstekt burger på en cafe samme kvelden)

Jeg ble ikke noe bedre, heller verre, og ringte igjen på mandag for å høre hvordan jeg skulle komme meg fra sengen til flyplassen, og ikke minst sitte på flyet i 2-3 timer. Han satte en sprøyte på meg som gjorde at magekrampene og diareen forsvant, men kvalmen og "uggenheten" fremdeles var der. ENDELIG hjemme, var det rett på sofaen, og her har jeg siden liggi.

Mine symptomer nå: Mørkegul, halvfast avføring som lukter huggorm!, smerter i magen som kommer og går, hjertebank, SULT, da jeg ikke har spist noe annet enn 1/2 banan på 6 dager (drikker mye vann og får i meg mye væske,heldigvis)og en knallgul tunge som lukter vondt.Har en kvalme som forsvinner rett etter måltid, men kommer etter 5 minutter igjen,og kvalmen er veldig hemmende!

Hva er dette?Er dette en matforgiftning? Er dette noe som går over snart? Må jeg gå til lege, eller bare avvente? Hvorfor blir det ikke bedre?Hvor lenge kan jeg gå uten mat?Kan jeg amme? Er dette smittsomt?Må legge til at legen kjente på magen min, men jeg hadde ikke vondt noe sted bortsett fra litt øverst i magen, men det var ikke noe å bry seg om, sa han. Ellers var jeg litt øm,bare. HJELP

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Kvinne, 28 år

Svar

Hei.

Du må komme deg rett til lege. Enten legevakten i kveld, eller fastlegen i morgen.

Det klinger i første omgang mest som en matforgiftning pga at det oppstod så raskt, men varigheten av symptomene gjør at en må mistenke en infeksjon i tarmen.

Du kan bli uttørket av dette, og det er derfor jeg synes du må til lege snarlig.

Prognose, dvs hvor lang tid det tar før du er god m.v., avhenger av diagnosen: Matforgiftning eller infeksjon. Matforgiftning pleier å gå fort over av seg selv, mens tarminfeksjoner kan ta lenger tid.
I mellomtiden går det an å bli uttørret, og noen ganger trenger man intravenøs væske mens man venter på å bli frisk. Ved tarminfeksjoner vil det noen ganger kunne bli aktuelt med antibiotika, men vanligvis ikke.

Hvorvidt det er smittsomt avhenger også av diagnosen. En infeksjon er smittsomt (husk derfor håndhygienen!), mens en matforgiftning er ikke smittsomt.

Du kan amme, men bruk for sikkerhets skyld desinfiserende servietter på hender og brystvorter, inntil dette er diagnostisk avklart.

God bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-