Magesmerter, overvekt, og alkohol

Spørsmål

Jeg har magesmerter på venstre side under ribbeina. Er overvektig og drikker en del alkohol.

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Spørsmålet ditt inneholdt nok litt lite informasjon til at jeg kan si noe med sikkerhet om hva dine magesmerter skyldes.

Høyt alkoholdforbruk kan føre til akutt eller kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Denne kjertelen ligger cirka midt i magen og en betennelse her kan føre til smerter som føles på venstre side av magen, ofte vil disse smertene føles som et slags belte som går rundt magen og bak til ryggen. Ved en slik tilstand kan man ofte måle forhøyede mengder av to stoffer som heter Amylase og Lipase i blodet, dette er også enkle blodprøver som legen din kan utføre.

Overvekt og alkohol kan føre til øket sjanse for steindannelse i galleblæren og i nyrene. Galleblæren ligger på høyre side av magen så det er nok liten sjanse for at det er problemer med denne som forårsaker plagene dine, men den ene av nyrene våre ligger på venstre side og en stein her vil kunne gi smerter i det området som du beskriver.

Magesekken vår ligger høyt oppe i magen vår og strekker seg mot venstre. Dette betyr at for eksempel betennelse i slimhinnen her (magekatarr/gastritt) vil kunne gi smerter i venstre side, det mest vanlige er imidlertid at smertene føles mer midt i magen over navlen. Det samme gjelder magesår eller sår på tolvfingertarmen. langvarig høyt alkoholforbruk sliter på slimhinnen i magesekken og øker sjansene for slike sykdommer

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen slik at han eller hun kan få undersøkt deg og tatt en del blodprøver. Det trenger selvfølgelig ikke å være noen av de tilstandene som jeg har nevnt her som er forklaringen men det ville nok vært greit å få sjekket det ut.
De fleste av disse sykdommene kan behandles ganske enkelt, ofte bare ved å legge om livsstilen litt.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn