Magesmerter hos barn

Spørsmål

Har en sønn på vel 7 mnd. Han har siden han ble født vist tegn på å ha mye vondt i magen. Har blitt bedre desto større han har blitt. Likevel er han i perioder veldig sutrete og viser tegn på magesmerter. Han er spesielt urolig på natten i disse periodene. Skriker minst en gang i timen, og han våkner enkelte ganger av at han gråter. Spenner seg og vrir seg veldig mye når dette skjer. Hører at han er veldig urolig før han gir lyd fra seg. Disse nettene lukter han veldig sterkt urin, og bleien er svært tung på morgenen. Kjenner urinlukt hver gang har sutrer til. Dette tyder på at han nettopp har tisset.

Har også observert ham på stellebordet flere ganger at han ligger og sutrer, gråter og vrir seg noen minutter før han tisser. Har levert urinprøve to ganger, men disse har ikke vist tegn på urinveisinfeksjon. Han har heller ikke tegn som tyder på trang forhud.

Har selv spekulert på om han kan ha nyregrus/stein. Vet ikke om dette kan forekomme hos så små, men noe er det i hvertfall som plager ham.

Leste noe om nyresteinskolikk på sidene deres. Det kan ligne litt på dette, bortsett fra at jeg ikke har fått bekreftet at han har hatt urinveisinfeksjoner.

Hva kan det være?

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Ditt spørsmål om magesmerter hos spebarn, er rimelig vanskelig, fordi det finnes så svært mange grunner til dette og også fordi jeg ikke har andre opplysninger enn de du nevner i ditt spørsmål.

Og fremfor alt, er det er heller ikke slik at alle spebarn som ser ut til å ha magesmerter, nødvendigvis har noen sykdom i det hele tatt.

Det virker som om du tenker at det dreier seg om noe med nyrer og urinveier, men det er slett ikke sikkert at dette er tilfelle.
Det er generelt mer sannsynlig at plagene kommer fra mage/tarm, dette er mye vanligere årsak til magesmerter enn noe med nyrer og urinveier.

Den vanligste plagen fra urinveiene hos så små barn, er urinveisinfeksjon, og det har du jo utelukket, sier du. Jeg lurer på om urinen har vært sendt til dyrkning, eller om det bare er tatt en urinstix på legekontoret. Hvis ikke urinen har vært sendt til dyrkning, bør du be legen om å gjøre dette, fordi det er en mer nøyaktig undersøkelse enn urinstix alene.

Sterk urinlukt som du nevner, kan tyde på urinveisinfeksjon, men urinlukten vil også være sterk dersom man er dehydrert (uttørket), dvs drikker generelt lite.

Jeg har ikke hørt om nyrestein hos spebarn, det betyr ikke at det kanskje ikke kan forekomme en svært sjelden gang, men det er ihvertfall en sykdom som i all vesentlighet oppstår hos voksne. Og nyrestein ville ofte kunne gi spor av blod på urinstixen, så hvis du har tatt urinstix-undersøkelse av barnet ditt, og denne ikke slo ut på blod, så kan du vel mest sannsynlig glemme denne diagnosen.

Du sier ikke noe om ditt barns avføring, hyppighet, farge, endringer m.v.
Det kan jo bety at du synes det virker normalt, men slike ting vil være av stor betydning når man skal prøve å finne ut av magesmerter hos spebarn.

Det er som jeg sa, en rekke årsaker til at (spe)barn kan ha vondt i magen, f.eks. hva moren spiser kan virke inn, og barnet kan også ha intoleranse for visse matvarer, som f.eks. kumelk, det er ikke helt uvanlig.
Jeg vet ikke hva barnet ditt spiser, om du ammer osv., men her er det en rekke ting som kan spille inn.

Å si noe nærmere om hva årsaken til ditt barns plager kan være, blir egentlig mer spekulasjon enn medisinske diagnoser, så mine råd blir at du sørger for at der er tatt en dyrkningsprøve av urinen, og at du kontakter din helsestasjon / helsesøster, da disse har masse kompetanse i å hjelpe folk med slike problemer, både å finne ut av årsak og gi gode råd.
Der finnes også tester som din lege kan foreta, i forhold til matvareintoleranse m.v.

Men fremfor alt er det viktigste her at du sier at ditt barn gradvis er i ferd med å bli bedre med alderen, og det tyder vel igrunnen imot at der foreligger noen sykdom i det hele tatt.
Jeg ønsker deg lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn