Magesmerter etter gluteneksponering

Spørsmål

Hei Nina! Jeg var i kontakt med deg tidligere da det gjaldt spørsmål om cøliaki og pangastritt. Jeg tok gastroskopi mai -17 som viste pangastritt og cøliaki med totteatrofi (marsch 3c). Jeg har siden gått på nexium 40 mg daglig. For en måned siden fikk jeg dessverre i meg gluten (uhell) ved tre ulike tilfeller. Det var en matvare jeg misforsto ingredienslisten på. Ble umiddelbart dårlig med oppkast og diare. Og siden har jeg ikke blitt helt bra. Vet ikke om disse episodene har noen sammenheng med nåværende symptomer, men jeg har symptomer på gastritt nå med svie i øvre del av magen når jeg drikker brus og alkohol, sultfølelse og litt kvalme. Jeg går fortsatt på nexium og har nå i samråd med lege økt dosen til 80 mg nexium daglig siden lørdag (men fortsatt kjenner jeg ingen bedring). Er utrolig engstelig for hva dette kan være siden medisinen ikke «virker» lengre. Kjenner jeg er veldig stresset pga dette og bruker mye tid på å spekulere på hva dette kan skyldes. Er det teoretisk mulig at jeg kan ha utviklet kreft i spiserør- magesekk siden gastroskopien i 17, eller tar det lengre tid å utvikle kreft enn det, og at man oppdager forstadier først? Jeg må vel bestille meg ny time til gastroskopi igjen nå pga disse plagene. Må også legge til at jeg gjennomgikk en fødsel i desember, og gikk på smertestillende i noen uker etterpå (en kombinasjon av paracet og ibux, som jeg nå ser at er uheldig for meg mtp gastritten). Men jeg kan vel ikke ha pådratt meg et magesår grunnet dette, da jeg går daglig på nexium? Det beskytter vel litt? På forhånd takk, Mvh dame -34

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Jeg tror ikke du har utviklet kreft siden 2017. Det er en høyere risiko for kreft assosiert med H.pylori positiv gastritt, men det tar lang tid for å utvikle seg. Slik jeg husker det var du også H.pylori negativ, så du er uansett i en lavere risikogruppe, og du trenger ikke bekymre deg for dette nå. Du har rett i at Ibux ikke er bra for gastritt. De fleste kan tåle paracetamol (Pinex/paracet/Paralgin) greit, og det har ikke samme effekt på det beskyttende laget i magesekken som Ibux og andre NSAIDs har. Paracet er derfor den anbefalte smertestillende for de som har gastritt eller refluks. Både brus og alkhol kan gjøre gastritt verre. Jeg ville nok holdt meg unna disse to i en måned eller to og se hvordan du føler deg. 

Gluteneksponering gjør at cøliakien kan blusse opp, og det kan ta en uke eller litt mer før man føler seg grei igjen. Husk at til og med leppestift og leppepomader kan ha gluten. Kosttilskudd, vitaminer og barns modelleringsleire kan også ha gluten. For noen kan det å kysse en som har drukket øl eller spist/drukket andre glutenholdige produkter, være nok til å blusse opp cøliaki. 

Nexium hjelper godt på gastritt, så det skal du bare fotsette. Det kan ta litt tid før du føler deg bedre. Hold deg unna alt som kan blusse dette opp, dvs både cøliaki og gastritt. Dette inkluderer all alkohol, brus, sigaretter, mintprodukter, muligens te og kaffe osv. 

Du sier at du må bestille gastroskopi. Jeg ville trodd at du har en spesialist du ser som følger deg opp tett, men hvis dette ikke er tilfelle bør du bestille gastroskopi. Spør også den legen du konferer med ang Nexium om du bør bli fulgt av en spesialist i cøliaki/gastritt. Det er litt uklart når pasienter med cøliaki bør ha oppfølgingsgastroskopi, men anbefalingen rundt dette forandrer seg ettersom vi lærer mer, og derfor er det viktig at du har en spesialist som ser deg. 


Mvh,


Nina C Bryhn, MD



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-