Magesmerter etter behandlet magesår og dårlig reaksjon på medisiner

Spørsmål

Hei! Etter en ca 4 mnd tid senhøsten 2016 med mageproblemer eskalerte det i feb 2017 hvor det ble så voldsomt at jeg trodde jeg fikk hjerteinfarkt. Kom raskt inn til gastroskopi hvor det viste seg at det var magesår. Fikk somac40mg sm skulle brukes i 10 dager men ble ikke bedre utover våren, og måtte ta ny gastroskopi i april 2017 hvor det viste seg at det ikke var noe spesielt uten at det så litt sårt ut. Somac ble da byttet ut mot Nexium men smertene som utartet seg som "voldsom etsende følelse i magen" forsvant ikke, og i august 2017 fikk jeg dobbel dose Nexium 2x40mg for å se om det hjalp. Grunnet vedvarende smerte skulle jeg ta ny gastroskopi i oktober, og i den forbindelse måtte jeg slutte med Nexium en uke før. Nesten over natten når jeg sluttet ble jeg mye bedre, og i samråd med gastrolegen skulle jeg ikke starte opp igjen med medisinen. Jeg hadde tenkt tanken tidligere - at jeg ikke tålte somac/nexium, men rart ingen leger nevnte dette? I tiden jeg brukte medisinene ga det meg veldig mye bekymring og brennende smerter i magen... Men - jeg har fremdeles noe ubehag øverst i magen med ilinger ut i brystet, og det synes jeg er vemmelig, og det merkes spesielt om natten slik at det holder meg våken..Det har vart i ca et års tid, jeg har tatt det opp med fastlegen, gastrolegen og en annen allmelege på Volvat, men de kan ikke si hva det event. kan komme av. Til orientering skal jeg snart i narkose grunnet en operasjon og er da bekymret for om dette kan ha noen innvirkning. Håper du kan ha en ide om hva det kan være/komme av. Er ellers frisk og trener flere ganger i uken - normal vekt.

Kvinne 54
Svar

Hei,


Det er ikke uvanlig at PPI medisiner som Nexium og Somac kan gi magesmerter. Det er selvfølgelig veldig upraktisk iom at de kan være nødvendige for å behandle magesår, men iom at såret ditt nå er borte, kan du fint gå av medisinen og unngå denne bivirkningen. Jeg regner med at du ble testet for H.Pylori, et bakterium som kan gi magesår? Hvis ikke, er det en fin ting å sjekke slik at du ikke opplever et nytt magesår fra en ubehandlet infeksjon. 

Ubehaget i magen og ilingene du føler kan være grunnet fortsatt dyspepsi, eller "sure oppstøt."  Du kan prøve å behandle deg selv med Titralac, Pepcid eller Zantac, alle medisiner du kan få kjøpt reseptfritt på apoteket. Jeg vil også anbefale deg å unngå medisiner som naproxen, ibux eller aspirin, og i tillegg ikke drikke alkohol, røyke eller snuse. Alle disse kan gjøre denne type mageproblemer verre. 

En annen mulig årsak til dine fortsatte plager er galleblære problemer. Dette er veldig vanlig, og det kan gi symptomer som ligner på magesår og sure oppstøt eller gastritt, betennelse i magesekken. 

Det er ikke vanskelig å sjekke galleblæren, enten via scintografi eller ultralyd. Hvis det er problemet, er det ikke noe farlig å ta en operasjon. Av og til kan halsbrann og sure oppstøt bli litt verre etter narkose, men det går som regel fort over. 


Lykke til med dette og med operasjonen, og ta gjerne kontakt igjen hvis du lurer på noe mer.


Mvh,

Nina Bryhn, MD