Magesmerter eller brystsmerter?

Spørsmål

Hei!
Problemet er magesmerter, men jeg må begynne fra starten av. I mars følte jeg et press og "dirring" i venstre bryst. Etterhvert strålte det ut i ryggen og skulderen og jeg hadde og kvalm fornemmelse. Jeg ble undersøkt grundig for hjerteproblemer men alt var fint. Alkohol forverret smertene og presset i opp til en uke etterpå.
Jeg gikk etterhvert til kiropraktor som mente det kunne skyldes ryggen osv. Han fant og et veldig ømt punkt mellom brystbenet og ribbenet.
Jeg prøvde brexiol to perioder på en uke, uten noen særlig virkning, og nå skulle jeg prøve en Celebra kur på 3 uker. (Fastlegen) Etter en uke, med samtidig alkoholinntak siste dag fikk jeg smerter i mellomgulvet. Dette var ikke som før og føltes som magesmerter. Jeg kuttet celebra, ble bedre, men etter 3 dager drakk jeg alkohol og fikk skikelig vondt. Svie og smerte i mellomgulvet. Konstant. klarte ikke å jobbe. Etter noen dager dro jeg på legevakta, og fikk Tagamet. Nå har smertene roet seg noe, men jeg er bekymret.

Var brystsmertene egentlig magesmerter, og kan NSAID gjort ting verre. Kan jeg ha fått magesår? Bør jeg oppsøke lege selv om smertene har blitt litt mindre. Lite smerter his jeg holder meg i ro, men de øker ved bevegelse. (Grei form og normal avføring) De smertene jeg hadde i brystet er nå minimale.

Dette ble desverre langt, men håper på litt hjelp!!

Mann, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er faktisk ikke alltid like lett å skille brystsmerter fra magesmerter. Blant annet kan personer som får et hjerteinfarkt bli lagt inn på sykehus med spørsmål om magesår, mens personer med magesår kan fortelle om symptomer som passer best på hjerteinfarkt.

Når det gjelder smerter som kommer fra sykdom i hjertet så er det ikke vanlig at de faktisk føles over hjertet, det vil si litt til venstre, det mest vanlige er at dette kjennes midt i brystet.
Brystsmerter som sitter på venstre sider er oftest enten muskulære smerter fra musklene som ligger mellom ribbena, eller de kan komme fra magen
(selvfølgelig gjelder ordtaket om "ingen regel uten unntak" også i medisinen).

Siden du skriver at du ble grundig undersøk for hjerteproblemer så er det altså ikke sannsynlig at det er sykdom i hjertet som er skyld i smertene dine.

Når det gjelder hva dine smerter kan komme av så er det ikke lett å si sikkert uten muligheten til å undersøke deg nærmere og ta noen blodprøver. Men jeg kan jo nevne det jeg synes høres mest sannsynlig ut i fra de symptomene du beskriver.

En mulighet er magesår, dette er jo en ganske vanlig lidelse i befolkningen. Årsakene til magesår er mange og henger ofte sammen. Den syren som slimhinnen i magesekken skiller ut er faktisk saltsyre og dette er som kjent en ganske sterk syre. Når alt fungerer som det skal så er ikke denne syren noe farlig for magen, vi har mange forsvarsmekanismer som sørger for at den nøytraliseres før den kan gjøre skade. Det er når balansen mellom syren og disse forsvarsmekanismene blir forstyrret at man får problemer.
Noen har forhøyet syreproduksjon slik at forsvarsmekanismene rett og slett kan bli overveldet, i slike tilfeller har man gjerne hatt plager i lang tid med halsbrann og sure oppstøt før man eventuelt utvikler magesår.
Andre årsaker er bruk av medikamenter som skader slimhinnen i magesekken, spesielt gjelder dette de så kalte NSAID medikamentene, både Brexidol og celebra er slike medisiner.
Mye alkohol skader også slimhinnen i magesekken, det er faktisk magekatarr (gastritt) som gjør at man føler seg kvalm og uggen dagen etter en fuktig fest.
Du kan lese litt mer om magesår ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Slik jeg forstår spørsmålet ditt så blir smertene betydelig forverret når du drikker alkohol. Dette kan også være et tegn på at det er bukspyttkjertelen (pankreas) din som er "syk". Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt) gir ofte fryktelige smerter midt i magen, disse smertene sitter ofte også som et belte rundt øvre del av magen og kan kjennes bak i ryggen.
Pankreatitt kan være både akutt og kronisk. Den akutte formen gir plutselige svært sterke smerter mens den kroniske kan komme litt mer snikende. Det er to hovedårsaker til pankreatitt, alkohol og gallestein. Alkohol kan føre til pankreatitt både ved langvarig jevn drikking eller etter en skikkelig "kule".
Jeg har lagt ved en link på toppen her som forteller litt mer om pankreatitt.

Jeg synes at du skal kontakte legen din igjen hvis smertene ikke gir seg. Man skal ikke gå rundt og ha smerter uten å prøve å finne ut hva det kommer av.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn