Magesjau

Spørsmål

Jeg våknet i morges og oppdaget ved forskrekkelse at jeg var bløt i baken! Sprang i dusjen hvor det begynte å renne en slags gul, slimete væske ut av endetarmen! Jeg kunne ikke kjenne at det "trengte på" i det hele tatt, det bare rant! Da jeg var ferdig å dusje kjente jeg litt magesmerter og satte meg med en gang på wc, da kom det mere! Det var ikke avføring i dette, men det luktet som om det skulle vært det! Utover dagen har jeg vært litt slapp og hatt litt løs mage. Almenntilstanden er helt fin nå om kvelden, er og har bare vært forkjølet en liten stund.
Hva kan dette være? Spiste kinamat for 2 dager siden, har det noe med maten å gjøre? Bør dette undersøkes eller trenger jeg ikke være urolig?Normalt?
Setter stor pris på svar!

Takker ellers for en kjempefin side som har hjulpet meg mye!

Vennlig hilsen en litt urolig mann, 23 år

Mann, 23 år

Svar

Hei!

Jeg regner med at du er sikker på at dette kommer fra endetarmen. Ut fra beskrivelsen din kan jeg ikke si sikkert hva årsaken til diareen er, men at du har fått i deg noe mat som gir slik avføring er vel ganske sikkert. Det kan være mat du ikke tåler, mat som er bedervet eller kombinasjonen av matvarer som gir deg slike plager.

Hvis du er i god allmenntilstand uten feber og diareen gir seg i løpet av en dag eller to vil jeg ikke være bekymret. Hvis plagene vedvarer ville jeg nok konsultere lege, spesielt hvis plagene varer opp mot en uke. Man må da tenke på bakterielle tarminfeksjoner som for eksempel salmonella.

Noen personer utvikler såkalte fistler ved endetarmsåpningen, spesielt pasienter med Crohns sykdom. Dette er unaturlige små kanaler som går fra tarm til huden, og fra disse kan det lekke tarminnhold eller puss. Jeg tror ikke det er noe slikt hos deg slik du beskriver plagene dine.

God bedring!

ps. hvis du har kraftig diare kan det være greit å stoppe den med Imodium som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Hvis det er bedervet mat, bakterieinfeksjon eller giftstoffer i maten som forårsaker plagene er det imidlertid bra "å få det ut", så stoppende midler bør brukes med forsiktighet.