Mageproblemer

Spørsmål

Hei,

jeg er en jente på 20 år som over flere år har hatt plager med magen min. Det arter seg slik at jeg har mye magesmerter, ubehag og en del kvalme. Jeg har veldig uregelmessig avføring, med det mener jeg både tidpunkt og det som kommer ut. Kan ha alt fra veldig treg avføring en dag, til 4-5 ganger med diare på en dag, og så ingen avføring over de neste dagene. Det er sjeldent at jeg føler magen min fungerer som en vanlig mage. Kommer ofte veldig høye og sjenerende lyder fra magen min også, noen ganger gjør det vondt samtidig som lyden kommer, mens andre ganger er det bare vanlige lyder som når man er sulten eller nettopp har spist. De plagsomme lydene kan være som kraftige drønn eller høye surklelyder, og jeg føler meg som oftest uvel (kvalm og smerter i magen) når dette skjer.

Jeg vet ikke om at jeg har noen matallergier. Prøvde å kutte ut melkeprodukter i noen uker, men det hjalp ikke. Det jeg vet at gjør magen min verre er kaffe og alkohol. Drikker jeg kaffe får jeg vondt i magen og må jeg springe på toalettet en halvtime senere, og har da stort sett veldig løs mage. Så jeg har sluttet å drikke kaffe. Alkohol har samme effekt, bare at det tar mye lengre tid og det gir meg ikke magesmerter sånn som kaffe. Så jeg drikker ikke mye alkohol heller.

Jeg har prøvd preparater som idoform, men det hadde ingen effekt. Ellers er har jeg et variert og sunt kosthold. Jeg trener regelmessig og er i god form og frisk. Har normal kroppsvekt og rgelmessig menstruasjon. Det eneste medikamentet jeg bruker er Yasmin p-piller. Mageplagene mine startet før jeg begynte på de, og har ikke endret seg etterpå.

Som du skjønner er det ikke noe særlig å ha en veldig ustabil mage, og jeg vil gjerne har noen råd for hva jeg kan gjøre.

Hilsen jente 20

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!

Det høres ut som du har såkalt irritabel tarm syndrom. Typisk for denne tilstanden er vekslende løs og hard avføring, oppblåsthet, romling, mageknip og murrende magesmerter. Lidelsen kalles også for tykktarmskatarr eller nervøs mage.
Tilstanden kan være meget plagsom, men er helt ufarlig. Vanligvis trekker tarmen seg sammen med jevne bevegelser. De starter i det du svelger maten og fortsetter ned gjennom magesekken, tynntarmen og deretter tykktarmen slik at maten hele tiden skyves rette veien. Hos personer med irritabel tarm stopper disse bølgebevegelsene opp. De kan faktisk snu og gå i motsatt retning til de møter en ny bølge ovenfra. Et slikt sammenstøtet kan gi knipsmerter fordi tarmen settes på strekk. Hvis tarmbevegelsene er for raske, klarer ikke kroppen å trekke fordøyelsessaftene ut av maten og avføringen blir løs og slimete. Beveger tarmen seg for langsomt, er resultatet en forstoppelse.
Tilstanden irritabel tarm er alminnelig og forekommer i varierende grad hos omkring tyve prosent av befolkningen. En forutsetning for å stille diagnosen er at personen har noen av de typiske symptomene og at legen ved hjelp av en grundig undersøkelse har utelukket annen sykdom.
Det finnes ingen enkel kur som løser problemet.Romoppfyllende avføringsmidler kan regulere avføringen, men de har ingen stor effekt på smertene. Effekten av disse medikamentene (f.eks. Vi-Siblin) kommer som regel først etter 2-3 mnd. bruk.

Jeg kan neppe stille noen diagnose på plagene dine over internett, men synes det er riktig at du og fastlegen din tar en grundig gjennomgang av alle plagene dine, både med kroppslig undersøkelse, gynekologisk undersøkelse, blodprøver og eventuelt undersøkelser av tarm feks med røntgen eller koloskopi. Dessuten bør du nok testes for matintoleranse og -allergi.