Mageplager

Spørsmål

Hei.

Jeg er en mann på 35 år som i flere måneder har slitt med mageproblemer. De siste tre månedene har jeg hatt diffuse magesmerter överst i magen like under mellomgulvet. Smertene er ikke så sterke, men de irriterer og blir mer fremtredende ved fysisk aktivitet. I tillegg må det nevnes at magen har står fremdeles utspendt (minst om morgenen og mer utover dagen) og at jeg gulper og raper ganske hyppig. Jeg har ingen feber (våkner hver dag med temperatur 36.6-36.8C) og urinen ser bra ut. Det samme gjör huden og öynene mine. Men jeg er litt slappere enn det jeg pleier å väre og det kjennes som om jeg har akkumulert väske. For ca. to måneder siden oppdaget jeg for förste gang grönn avföring. Dette har vedvart mer eller mindre konstant siden da. I forrige uke hadde jeg et par-tre dager med brun avföring. Så ble det grönt igjen. Jeg har lagt om kostholdet mitt og de siste to måndene har jeg hatt en ytterst forsiktig diett (min typiske dagsmeny ser ut som fölgende: frokost: 1 liten porsjon med havregröt inkludert smöröye, lunsj: grove knekkebröd uten smör/pålegg, middag: 1 liten porsjon med havregröt inkludert smöröye, kvelds: knekkebröd med agurk og paprika, drikke: melk og vann. Jeg drikker ikke te, kaffe, kakao el. Innimellom spiser jeg röde linser og ris). Vekten min er relativt stabil, men pga det lave näringsinntaket den siste tiden så har jeg gått ned ca. 7-8 kg i löpet av 2 måneder. For en uke siden fikk jeg utfört gastroskopi, men her ble det ikke funnet noe. Det er også utfört EKG (pga smerter i överst i magen) og dette var også ok. Nå står jeg i nok en kö for å komme til primärlegen igjen, men dette tar jo vinter og vår för det skjer noe og jeg skriver derfor til dere for å höre hva dere tror hva det kan väre og hva jeg bör gjöre videre. Jeg begynner å bli engstelig for hva dette eventuelt kan väre.

För jeg ble rammet av denne tilstanden var jeg ganske stresset på jobben, drakk ca. 1 liter cola (light) om dagen. I tillegg drakk jeg store mengder med te og yoghurt. Jeg spiste veldig mye mat/snop og drakk en god del alkohol (ble kraftig full ved flere anledninger) og er helt klart overvektig. Videre har jeg brukt store mengder samarin over flere måneder pga sure oppstöt.

Håper at dere kan hjelpe meg...

Relevante sykdommer/medisiner: Fluoxetin 40 mg per dag, Remeron 30 mg per dag

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er bra at du allerede har foretatt en gastroskopi, og at den er negativ, for da kan vi utelukke ting som har med magesekken å gjøre, slik som magekatarr, syreplager osv. Det var ellers det første jeg hadde tenkt på.
At ditt EKG er normalt, er også bra.
Likedan at du har redusert ditt alkoholoverforbruk, som kan føre til mye sykdom.

Men du sier at smertene øverst i magen forverres ved fysisk aktivitet, og at du er overvektig. Jeg vet ikke hvor mye overvektig du er, eller om du røyker, eller om du har hjertesykdom i familien.
Men selv om du er ung, så er det en viss teoretisk mulighet for at dette kan ha med hjertet å gjøre, siden du har smerter som forverres ved fysisk aktivitet.
For å utrede dette, bør du evt ta en "sykkeltest", (arbeidsEKG) hvor du testes på en ergometersykkel, mens man tar EKG. På denne måten finner man ut om hjertemuskelen din får for lite blod under aktivitet, dvs det som kalles angina pectoris.
Du kan da ringe din fastlege igjen, og si at du har konsultert annen lege, som sa at du burde fremskyndes for å få time, da man ikke med sikkerhet kan utelukke at dette har med hjertet å gjøre.

Dine avføringsforandringer taler imidlertid mer i retning av at du har eller har hatt et eller annet med mage/tarm å gjøre.
Har du f.eks. vært i utlandet og evt fått en tarminfeksjon ?
Dette finner man ut med en dyrkningsprøve av avføringen, som man leverer inn hos primærlegen i et spesielt prøveglass. Dette bør du evt ta opp med legen din, især om du har vært i utlandet.
Kanskje du også bør utredes for diverse matintoleranser, f.eks. cøliaki, som er ganske så vanlig at folk kan ha, uten at det er blitt diagnostisert.

Forøvrig kan jeg fortelle deg at kostholdet ditt nå, ikke er fullgodt, og du vil nok få en del mangler på viktige næringsstoffer hvis du holder på slik.
Du har jo så og si ikke noe proteininntak i kosten din, og da vil du med sikkerhet slanke vekk muskulatur i tillegg til fett, og på den måten "skrur du ned" forbrenningen din, og vil svært lett legge på deg igjen når du begynner å spise mer normalt. Kosten du har nå, består så og si bare av karbohydrater, og litt fett av den ikke aller beste typen (smørøye).
Karbohydrater er det eneste fødeemne som man ikke MÅ ha hver dag, for det kan kroppen lage selv. De andre fødeemnene, slik som essensielle fettsyrer (omega 3 og 6) og proteiner / aminosyrer, MÅ man tilføre hver dag for ikke å komme i mangel, og dette inntar du nærmest ingen ting av.
Så legg til kjøtt/fisk/egg/cottage cheese/nøtter i kosten din. Du vil ikke legge på deg av dette, snarere vil din forbrenning bedres istedet for å forverres, hvilket du med sikkerhet gjør nå.

Her har jeg gitt deg noen tanker å gå videre med til din lege, men det primære er jo å komme til legen, forstår jeg.
Da bør du bare kontakte legekontoret igjen, og si at du har vært i kontakt med en annen lege, som sa at du burde få time rimelig snarlig, med de begrunnelsene jeg har nevnt ovenfor. Hvor fort man får time på et legekontor, avhenger av hvordan man presenterer problemstillingen til de som setter opp timene.

Jeg ønsker deg lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-