Mage- og stoffskifteplager

Spørsmål

Jeg har hatt diare i 3-4 år.Oftest flere dager på rad, så kan det gå uker uten.Det har vært vanskelig å finne rett dose med Levaxin de siste årene.( før var det ikke noe problem)I januar var jeg innlagt 1 uke med diare/magesmerter. Det ble tatt avf. prøver som var neg. Hadde morgentemp på 4o og blodkultur var neg. CRP 48-150.S-ALP 112, S-GT 227, S-ALAT63 tatt februar-04.Det aktuelle nå er at jeg fikk mye luft i magen.Har ikke sure oppstøt;men magen føles litt oppspilt og luften kommer opp via munnen. Avf. er litt lysere enn normalt, men ingen diare. Mitt spærsmål er om mageproblemene kan ha noe med stoffskifte å gjøre.Det nevrologiske arter seg som fysisk og mental trøtthet.Var i full jobb inntil for 2 år siden ( skiftarbeid i mange år).Har du noen råd om hva jeg bør gjøre?
MVH
BALMY

Relevante sykdommer/medisiner: Lavt stoffskifte, diagn.ca 15 år siden
Kronisk utmattelses-syndrom, diagn 6mnd siden.Hypertensjon i 2-3 år. Gasroenteritt jan.04. Med: Levaxin,Diovan Comp; Trisekves Forte

Kvinne, 52 år

Svar

Du har altså hatt lavt stoffskifte og brukt Levaxin (tidlegare Tyroksin-Natrium) i mange år. Siste åra har ein ikkje klart å finne fram til ein stabil dose med Levaxin.

Overdosering med Levaxin kan gi litt laus mage. Eg tviler på at dette er årsaka i ditt tilfelle. Det er meir nærliggjande å lure på om det er noe feil med opptaket av Levaxin i tarmen. Det finst ein del tarmsjukdomar som skader opptaksmekanismene for mat og medisinar. Ved desse tilstandane blir gjerne avføringa lys på farge og ein får luftplager. Stort matinntak utan vektoppgang er også typisk.

Opplysningane frå sjukehusopphaldet ditt gjer at eg får mistanke om gallestein med infeksjon i gallevegane, men dette blir sjølvsagt litt usikker spekulering. Cøliaki er ein annan vanleg tarmsjukdom som kan gi symptom som du omtaler.

Blodprøvar som vil hjelpe til i diagnostikken er leverprøvar, s-folat, s-B12, s-ferritin, s-Ca, p-PTH og s-endomyciumantistoff (prøvar på malabsorpsjon). Gastroskopi med vevsprøve frå magesekk og tolvfingertarm kan også vere aktuelt.
Lykke til.