Lys avføring

Spørsmål

Hei, jeg er en person som har drukket svært mye kaffe. Men "mye" mener jeg at jeg drakk kaffe hele dagen. Nylig hadde jeg en periode hvor jeg tok litt johannesurt, og dette medførte endringer i avføringen. Først fikk jeg mye vann i avføringen, dvs ren brun veske. Så ble noe av bæsjen litt lysere og klumpete. Jeg har nå sluttet helt med kaffe (og johannesurt) og har begynt å ta idoform. Avføringen er nå normal i konsistens, men den har en svært lys farge syntes jeg. Da jeg hadde hund fikk jeg vite at lys avføring kunne være symptom på noe ille. Jeg lurer derfor på om den lyse fargen kan komme av idoform-bruken, samt yoghurtspisingen (activ regularis)? Bør jeg være på vakt? Jeg har ingen magesmerter eller andre symptomer.

Svar

Hei.

Fargen på avføringen vil i stor grad variere med hva vi spiser. Fargeforandringer på avføring, (dvs alt innenfor brun-skalaen) har som hovedregel ingen som helst informasjonsverdi og er ikke et sykdomstegn.

Der finnes enkelte unntak:

Svart avføring: Kan være tegn på blødning i mage/tarm (men en kan også få det av mye kjøtt/innmat i kosten)
Helt lys, omtrent samme farge som vinduskitt: (altså ikke noen brunfarge i det hele tatt) : kan være tegn på sykdom i lever / galle. Avføringen vil da gjerne være "fettaktig" og flyte i toalettskålen. Slik avføring er ikke brun i det hele tatt, ikke engang lysebrun.

Dersom du her har en lysere farge på avføringen, men den er fremdeles brun, så er det ikke et sykdomstegn.

Har du slik vindus-kitt farget avføring, så oppsøker du fastlegen for en sjekk.

Det at du ikke har smerter, vektnedgang eller noen andre symptomer, taler imot sykdom generelt.

Forøvrig så har man en tommelfingerregel for voksne mennesker at varige endringer i avføringsmønster (form, farge, hyppighet) bør lede til legebesøk, for sikkerhets skyld, da det kan være tegn på sykdom, men især hvis man har andre symptomer i tillegg som dårlig form, vekttap, smerter osv.

Ha det bra.