Kan matforgiftning skade fosteret?

Spørsmål

Hei,
Jeg er gravid i uke 28 og forrige søndag ble jeg akutt kvalm på kvelden og kastet opp etter kort tid (ca. 1 time). Morgenen etter følte jeg meg relativt fin og gikk på jobb og spiste mat som vanlig. Noe uggen var jeg imidlertid fortsatt, men jeg tenkte at jeg sannsynligvis hadde fått en mildt matforgiftning, uten helt å kunne finne kilden til hva det kunne være. Lørdag som var ble jeg igjen dårlig på formiddagen med kvalme og med påfølgende akutt diare søndag formiddag. Jeg kastet ikke opp denne gangen, men var relativt uggen både lørdag og søndag og med noe magesmerter. I dag er jeg tilbake i form. I etterkant kom jeg på at den eneste matvaren jeg spiste både forrige søndag og denne lørdagen var en rekesalat til frokost som går ut på dato den 6.10.14. Jeg tittet litt ekstra i boksen og så at rekene i salaten nok hadde sett sine beste dager. Spørsmålet mitt er om denne "matforgiftningen" kan være forårsaket av listeria-bakterien eller om det er noen annen fare for at "forgiftningen" kan ha påvirket fosteret. Bør jeg sjekke dette ut noe nærmere? Og hvor lang tid tar det evt. fra man spiser "dårlig" mat til symptomene viser seg?
Mvh,
Bekymret gravid

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har ingen grunn til å mistenke listeriainfeksjon her, da det ikke gir slike symptomer som du beskriver.
Listeriose under svangerskap gir som regel et mildt sykdomsforløp hos moren med ukarakteristiske symptomer som feber, slapphet og muskelsmerter. Diare er sjeldent. I tillegg er det svært sjeldent. Man kan få det via oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, servelat etc.), rått kjøtt (gravet kjøtt, tartar og speket kjøtt som spekepølse, morrpølse etc.), gravlaks, røkelaks, rakfisk og meieriprodukter laget av upasteurisert melk, myke modningsoster m.v. Derfor frarådes gravide disse matvarene.

Dine symptomer taler jo derimot klart i retning av en matforgiftning, og det vil ikke kunne skade fosteret. Ved matforgiftning går det vanligvis ganske kort tid, 4-12 timer fra inntak av bedervet mat, til symptomene kommer.

Du spør om dette er noe du bør sjekke nærmere. Det ser jeg ingen grunn til, ikke minst fordi du er helt frisk igjen nå, og fordi en ikke kan se for seg noen fosterskade her.

Ha det bra, og lykke til videre i svangerskapet. Legg trygt fra deg enhver bekymring om dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-