Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Infiltrat rundt blindtarmsbetennelse

Spørsmål

Hei.
For en ukes tid siden ble min samboer (mann 40 år) akutt innlagt med kraftige magesmerter rundt navlen. På sykehuset ble det utført div blodprøver, CT, ultralyd av abdomen mm. Det gikk over 3 døgn før de bestemte seg for å operere han for blindtarmbetennelse. Han hadde da i tillegg smerter mot høyre side, temp på 38 og CRP-stigning. Da de opererte ved laparoscopi fant de en sprukket blindtarm som hadde kapslet seg inn. Den var i tillegg dobbelt så stor som en vanlig blindtarm. De bestemte seg derfor ikke å fjerne den. Han har istedet fått antibiotika intravenøst. Dette har vært svært smertefullt og han har brukt sterke smertestillende iform av oxycontin og oxynorm. Det jeg lurer på i denne forbindelse er flere ting, synes vi får forferdelig dårlig informasjon på sykehuset.
1. Hva er grunnen til en stor blindtarm? Kan dette være medfødt?
2. Blir dette infiltratet liggende rundt den sprukne blindtarmen, og beskytter den eller reparerer blindtarmen seg? Fjernes blindtarmen senere?
3. Kan infiltratet sprekke, og gi komplikasjoner?

Takk for svar!

Svar

Hei.

Svaret her er skrevet etter konferanse med gastrokirurg, for å sikre deg at du får et korrekt svar.

Din samboer har blitt behandlet fullstendig etter læreboken, når det gjelder tilstanden som heter appendicitisk infiltrat. Hans sykehistorie og symptomer er også helt typiske for slikt infiltrat: Et noe mindre stormende, mindre akutt forløp enn den klassiske blindtarmsbetennelsen, gjerne med 2-3 døgns sykehistorie. Slikt infiltrat skal som hovedregel ikke opereres, men behandles konservativt, dvs uten operasjon i første omgang, dvs å gi pasienten antibiotika og følge med på utviklingen.
Grunnen til at ikke operasjon anbefales for infiltrater, er at det blir et bedre behandlingsresultat med antibiotika og ikke-operasjon, enn med operasjon.

Hvis det er dannet eller blir dannet en abscess (byll), noe man kan se via CT, så vil denne bli tappet.

Man vil ofte foreta en coloskopi når det hele har roet seg ned, dvs etter noen uker, for å se etter evt bakenforliggende årsaker i tarmen.

Så til dine konkrete spørsmål:
1. Hva er grunnen til en stor blindtarm? Kan dette være medfødt?

Blindtarmen er vel hos ham blitt stor pga infeksjonen. Alt vev i kroppen som bli infisert, hovner opp. Tenk f.eks. på en verkefinger, som ledd blir dobbelt så tykk som en vanlig finger. (Altså ikke medfødt)

2. Blir dette infiltratet liggende rundt den sprukne blindtarmen, og beskytter den eller reparerer blindtarmen seg? Fjernes blindtarmen senere?

Infiltratet ligger rundt blindtarmen, ja, og infeksjonen behandles med antibiotika. Mens infeksjonen kureres vha antibiotika, vil kroppens reparasjonsprosesser tilhele det hele, slik at operasjon som hovedregel ikke blir nødvendig. En evt abscess blir tappet.

3. Kan infiltratet sprekke, og gi komplikasjoner?

Alt er mulig, men det skjer vanligvis ikke. Den vanligste komplikasjonen er at det dannes en abscess (byll) som dreneres.

Alt i alt blir din samboer altså behandlet etter gjeldende anbefalinger nå, og de er slik de er fordi de gir vesentlig bedre resultater enn operasjon.

Håper det var greit svar.
Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-