Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gjentatte episoder med magesmerter hos ung kvinne

Spørsmål

Høsten 2014 ble jeg innlagt for det sykehuset mente var blindtarmbetennelse, noe det viste seg å ikke være. Jeg ble da behandlet for høye infeksjonsverdier i mage / område rundt (de fant ikke ut nøyaktig hvor det var). Nøyaktig ett år etter ble jeg nok en gang innlagt med infeksjon, høy feber og intense smerter nederst i magen. Nok en gang fant de ikke ut hvor sykdommen satt, annet enn at den var i magen og jeg fikk sterk antibiotika. Ett år etter, i 2016 ble jeg nok en gang innlagt for det samme. Uten noen svar på hva det er, eller hvorfor. Etter sist innleggelse har jeg periodevis hatt sterke smerter i magen som siden avtar etter en liten stund. Smertene kan være så sterke at jeg våkner av smerte, hylende og kaldsvett (uten feber). Smerten sitter i hele nedre del av magen men ikke på noen spesiell side. Har enten veldig hard eller veldig løs avføring, følelsen i magen når krampene kommer føles som svie / brennende følelse. Svir også når man tar på magen, men det avtar jo...Har blitt sjekket for cyster, noe jeg ikke har. Bør nevnes at jeg har gått tre ganger på isotretinion, men aldri da jeg har blitt innlagt. Nå er jeg redd for hva dette kan være? Jeg er også bekymret for å bli lagt inn igjen.. uten klare svar. Jeg er ung, spiser relativt sunt, har ingen påviste allergier og fester lite,

Kvinne 23
Svar

Hei,


Jeg forstår godt at du er bekymret. Jeg vil gjerne hjelpe deg, men det er litt vanskelig fordi jeg ikke vet for eksempel hva du mener med "høye infeksjonsverdier," eller  "sterk antibiotika," og jeg vet ikke hva slags andre prøver legene dine har tatt eller gjort. Det er mange forskjellige målinger av infeksjon, og mange typer antibiotika, og mange tester man kunne tenke ville blitt gjort hvis man kom til kort i denne type utreding. Iom at jeg ikke vet hva som har blitt vurdert, så kommer jeg til å diskutere generelt hva man ville tenke på i en ung kvinne med dine symptomer. Deretter kan du diskutere med legen din hva som er blitt gjort og hva som må gjøres videre.

Noen av tingene jeg skal nevne er sjeldne, andre er vanlige. Jeg kommer til å legge inn lenker hvor du kan gå og lese mer slik at svaret i seg selv blir enklere å forholde seg til, og du kan lese om hver ting når du har tid.  Jeg håper at dette kommer til å hjelpe deg og at legene dine finner ut hva som skjer med deg.


Jeg begynner med blindtarmbetennelse. I noen tilfeller kan man få gjentatte episoder blindtarmbetennelse. I gamle dager tok vi den bare ut hvis vi mistenkte betennelse, men nå lar vi den være, og dermed kan noen altså oppleve dette mer enn en gang. Jeg tror ikke dette er hva du har, men det er viktig å tenke på det.


Det andre jeg tenker på er IBD. Inflammatorisk tarm sykdom, enten Crohns eller ulcerøs kolitt, er alvorlige sykdommer i tarmen som gir forskjellige symptomer, men ofte diaré og smerter. Man kan også få hudutslett og andre symptomer. En av grunnene til at dette står høyt på listen min er at behandling med isotretinoin kan gi utikling av IBD.  Her er en lenke du kan vise til dermatolog eller andre leger du går til.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210836X12000103

Hvis dette er tilfelle, bør du utredes for IBD. Dette involverer koloskopi og blodprøver, først og fremst.


Du kan også ha IBD som ikke er relatert til isotretinoinen, og jeg ville absolutt sjekket for dette.

Her er lenker hvor du kan lese mer.

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/endetarm/artikkel/ulceros-kolitt/68996738

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/tykktarm/artikkel/crohns-sykdom/68996728


Det er også noe som heter irritable tarm syndrom. Dette er en ubehagelig tilstand med smerter i magen. Den er ikke livstruende, men kan være vond. Her kan du lese om den:

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/cøliaki/artikkel/ibs-dette-er-irritabel-tarm-syndrom/69001941


Man må også tenke på seksuelt overførte sykdommer. Gonoré og chlamydia, blant annet, kan gi inflammatorisk sykdom i underlivet som kan bli kronisk hvis man ikke blir behandlet. I sjeldne tilfeller kan man utvikle noe som heter Fitz-Hugh-Curtis syndrom. Dette er inflammasjon av vevkapselen rundt leveren grunnet seksuelt overførte sykdommer og PID (pelvic inflammatory disease), som kan gi en type arrdanning og smerter, særlig øverst til høyre i magen. Det kan også gi smerter i høyre skulder. I Norge kalles dette også perihepatitt. Hvis det er dette du har, og du har en spiral, bør den fjernes til du er ferdigbehandlet.

Her er en vitenskapelig artikkel om dette syndromet og en artikkel om bekkeninfeksjon:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381477/

https://www.lommelegen.no/gynekologi/pcos/artikkel/bekkeninfeksjon-symptomer-arsak-og-behandling/69022469


Jeg ville også sjekket galleblæren din både med tanke på gallestener og tømmingsrate, dvs hvor godt den tømmer seg. Dette kan gi episodevis magesmerte.

Nyresten kan også gi episodevise magesmerter. 

Begge disse to sykdommene er så vanlige at det ville overraske meg om man ikke hadde sett etter hvorvidt du hadde noe av dette. 

Her kan du lese,

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/gallestein/artikkel/hva-er-gallestein/68999443

https://www.lommelegen.no/nyrer-og-urinveier/nyresvikt/artikkel/hva-er-nyrestein/68925949


Det siste jeg vil nevne her er noe som kalles PAN, polyarteritis nodosa. Dette er en type vaskulitt, en type betennelse i arterier. Dette kan også gi diaré og gjentatte episoder med magesmerter. Det har vært dokumenter tilfeller hvor isotretinoin har gitt PAN lignenede vaskulitt og symptomer. Det er viktig å da sjekke blodet ditt for antistoffer som kalles P-ANCA. 

Her kan du lese mer om det:

https://vaskulitt.no/polyarteritis-nodosa-pan-2/

https://sml.snl.no/polyarteritis_nodosa
Som du kan se er det mye man må tenke på. Dette er de tingene som best passer til slik du beskriver sykdommen din, men det kan jo være at det er andre ting jeg ikke vet som foregår med deg, så det er viktig at du holder kontakt med legen og ikke gir opp. 


Lykke til!


Mvh, 

Nina C. Bryhn, MD