Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Funksjonell dyspepsi?

Spørsmål

Hei.Jeg har lenge vært plaget med magesmerter etter måltid. Det startet i august i fjor. Da fikk jeg vondt i magen etter enkelte måltid, gjerne når det var større måtid og lenge siden sist jeg hadde spist. Det har utviklet seg til å bli etter hvert måltid, selv en liten yoghurt. Jeg får ett kraftig press innom nedre brystkasse, det blir ubehagelig å puste, og etterhvert så blir jeg veldig slapp og kvalm også. Hvor kraftig det er, og hvor lenge det varer, kommer an på hvor mye jeg har spist. Er blitt værre og værre med tiden. Kommer også når jeg får høy puls. Er så plaget jeg nå er sjukmeldt. Er 187 høy, og nå 69 kg. Så begynner å bli ganske så tynn, har gått ned 8-9 kg siden jeg fikk plagene. Har tatt gastroskopi, røngten og en mengde prøver, men har ikke funnet ut noe. Har du noe idè til hva det kan være?

Mann, 18 år

Svar

Hei !

Magen din er blitt verre og verre. Gastroskopi, røngten og blodprøver er ok. Hvilke blodprøver man har tatt vet jeg ikke, men regner med at senkning, blodprosent, lever/galleprøver blant annet er tatt og funnet normalt. Du har tapt flere kilo, det tror jeg mest sannsynlig er fordi du spiser mindre idet du straks opplever magesmerter ved matinntak. Dersom du mener du spiser like mye og lik mat som tidligere, og allikevel har tapt vekt, er dette noe du bør nevne for legen din. Du har ingen diare, blod/slim i avføringen eller andre symptomer som tyder på sykdomsprosesser lenger ned i tarmsystemet.

Dersom du ikke har tatt ultralyd av magen kan det være aktuelt for å utelukke gallevissykdom (gallestein). Dersom også denne er normal er sannsynligheten stor for at plagene dine skyldes funksjonell dyspepsi (magekatarr). Magekatarr er en tilstand med tilbakevendende eller kroniske smerter og ubehag i øvre deler av magen, der man ikke kan påvise sykdomsforandringer i eller rundt magetarmkanalen. Plagene kan arte seg på ulike måter hos ulike pasienter, og på ulike måter fra gang til gang hos samme pasient. De vanligste symptomene er smerter og ubehag i øvre del av magen. Plagene forverres gjerne når du spiser, men enkelte opplever at spising lindrer plagene. Ubehaget kan arte seg som oppblåsthet, kvalme, brekninger og tidlig metthetsfølelse. Mange er også plaget av irritabel tykktarm med forstoppelse, diare og luftproblemer.
Årsaken til tilstanden er ukjent, men det kan være mange forskjellige forklaringer. Hos et flertall av dem med magekatarr mener man tilstanden skyldes en økt aktivitet eller et økt spenningsnivå i fordøyelsessystemet kombinert med overfølsomhet og økt oppmerksomhet på nervesignaler fra området. "Magen er på tå hev" og mageplagene gjenspeiler ofte pasientens psykiske tilstand. Det er klart at psykisk stress, angst (særlig for alvorlig sykdom), bekymringer, mistrivsel og depresjon er av betydning for plagene og mestringen av dem

Det finnes mange forskjellige medisiner som kan brukes ved magekatarr. Forskning har imidlertid vist at medisiner sjelden hjelper. Syrenøytraliserende og syrereduserende midler (H2-blokkere) kan forsøkes dersom du synes å ha plager med magesyren, men det er ingen garanti for at det hjelper. Medisiner som påvirker tarmens bevegelser, kan ha effekt hos noen men ikke hos andre. Medisiner mot depresjon kan hos noen være nyttig, selv om du ikke har depresjonsplager. Ulike former for psykoterapi/ samtaleterapi (bl.a. kognitiv terapi) er vist å hjelpe en del.

Mange pasienter blir betydelig bedre når de blir kvitt den underliggende bekymringen for alvorlig sykdom. Men noen har vedvarende plager på tross av behandling og undersøkelser. Trøsten er at magekatarr ikke er farlig, selv om det kan være svært plagsomt. Forskning har vist at selv pasienter som går gjennom hele livet med magekatarr, ikke har økt risiko for kreft i magen. Din alder taler også sterkt mot at noe alvorlig ligger bak.

Kanskje kjenner du deg igjen i det jeg beskriver? Håper svaret var til hjelp, og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-