Forstoppelse

Spørsmål

Har over lengre tid hatt litt treg mage, men i de siste ukene har plagene vært enorme. Jeg føler at jeg må på do ( avføring ) 24 timer i døgnet, men jeg klarer ikke tømme meg helt. Det som kommer ut er harde, små klumper. Har prøvd duphalac. Avføringen ble da bløtere, men jeg følte fortsatt at jeg ikke fikk tømt meg.

Dette går ut over samboeren min, siden jeg er i konstant dårlig humør og ikke orker å ha sex.

Jeg har hatt magesmerter over lengre tid ( år ), men disse kommer og går. De kan være borte i månedsvis. Når jeg kjenner magesmertene, sitter de i nedre del av venstre side. Har vært hos gynekolog, men han fant ikke noe galt.

Hva kan være veien med magen/avføringen min? Det er ikke behagelig å gå rundt og føle at man må på do hele tiden Jeg har sett litt blod i avføringen kun et par ganger, og det hender av og til at jeg spytter ut litt blod.

Relevante sykdommer/medisiner: Har brukt medisiner mot hodepine i 14 år; paracet, ibumetin 600 mg og paralgin forte. Bruker også imigran injeksjon mot migrene ca. en gang hver/annenhver mnd.

Hatt en mor som døde av livmor/lungekreft.

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Den mest nærliggende forklaringen på forstoppelsen din er at du har brukt paralgin forte over lengre tid. Kodein i disse medisinene har en forstoppende virkning - og langvarig bruk av slike medikamenter fører nesten alltid til treg mage. Dette kan igjen gi opphav til hemorrhoider og små rifter i slimhinnen/endetarmsåpningen som gir blod i avføringen.

Forstoppelse er uansett et vanlig problem og mange er plaget av dette, kvinner hyppigere enn menn.

De vanligste årsakene er:
- Såkalt primær forstoppelse, hvor dårlige avføringsvaner, inaktivitet, lite fiber i maten og lavt væskeinntak fører til en hard og treg avføring.
- Irritabelt tarmsyndrom
- Smertetilstander ved avføringen - feks hemorrhoider og sprekker i slimhinnen.
- Bruk av medisiner som nedsetter tarmaktiviteten, som feks Paralgin Forte.
- Lavt stoffskifte.

Kreft i tykktarmen er en sjelden årsak til forstoppelse i din aldersgruppe, men finner man ingen annen årsak og det er blod i avføringen uten opplagt grunn skal man undersøke tykktarmen med tanke på kreft.

Du må undersøkes hos legen din for eventuell blodmangel eller sikker påvisning av blod i avføringen.

Du må drikke rikelig, spise fiberrik kost, være mye i fysisk aktivitet og gå regelmessig på toalettet. Ta deg god tid, men ikke sitt lenge og press hardt hvis du ikke får noe ut. Du kan bruke laktulose for å øke volumet av avføringen og gjøre den mykere. Hvis det er mye avføring i endetarmen eller tykktarmen som er så hardt at du ikke får det ut kan det være aktuelt å ta et klyster, små klyster får du kjøpt uten resept.

Langvarig forstoppelse bør undersøkes av lege med tanke på å finne den tilgrunnliggende årsaken, men oftest skyldes det altså en kombinasjon av dårlige dovaner, kosthold og inaktivitet.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-