Forhøyet lipase uten forhøyet amylase, er det pankreatitt/bukspyttkjertelbetennelse?

Spørsmål

Før jul hadde jeg en periode med smerter i magen og noe kvalme. Blodprøve viste forhøyet verdi av lipase (cirka 350). Alle andre prøver normale, også leverprøve og avføringsprøve. Nå i januar var lipaseverdien normal (170, mener jeg å huske), og smertene er borte. Smertene jeg opplevde sammenfalt med det jeg har lest om betennelse av bukspyttkjertelen når det gjelder omfang, men mine smerter var svake enn det jeg leste om, nesten bare en irritasjon. Det er vel likevel sannsynlig at jeg har hatt et tilfelle av pankreatitt? Hvis så, finner jeg ingen annen forklaring enn at det har sammenheng med økt alkoholinntak i perioden før jul. Jeg mistet to nære familiemedlemmer på mindre enn to måneder, og slappet oftere enn vanlig av med alkohol. Mitt typiske alkoholforbruk er en flaske vin fredag, og en på lørdag, ofte med en øl eller konjakk i tillegg. Det skulle bli 12-15 alkoholenheter per uke i snitt. Jeg ble skremt av at bukspyttkjertelen min fikk problemer med det jeg har tenkt på som et greit alkoholforbruk. Jeg googlet såpass at jeg har skjønt at ytterligere problemer med den kjertelen kan utvikle seg riktig dumt. Så nå lurer jeg på om jeg bør kutte alkohol helt ut, eller om det er forsvarlig at jeg fortsetter. Lipaseverdien har gått tilbake til normal verdi med det alkoholforbruket jeg har skissert, men det kan jo virke som at det var lite som skulle til før bukspyttkjertelen fikk problemer. Jeg tenker på det som skjedde før jul. Kanskje har jeg en særlig følsom bukspyttkjertel? Jeg føler at jeg må ta stilling til tre scenarier: ett hvor jeg kutter helt ut å drikke, ett hvor jeg halverer det som har vært vanlig¸ og ett hvor jeg fortsetter som før. Dette valget må jeg ta og stå inne for sjøl, men jeg vil gjerne ha et medisinsk-faglig råd på om jeg risikerer noe med de to siste scenariene.

Mann 63

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Det er godt mulig at den forhøyete lipasen skyldes alkoholinntaket, men det er vanskelig å vite akkurat hvilken tilstand dette førte til. Når man har en forhøyet lipase uten forhøyet amylase har flere studier vist at dette kan være bukspyttkjertelbetennelse, men ofte er det noe annet som for eksempel gallesten, nyreproblemer, spiserørsproblemer, eller svulster. Det er derfor vanskelig å vite om det var alkhol-relatert, "mild" bukspyttkjertelbetennelse eller noe annet. Jeg regner med at de ikke tok noen ultralyd eller lignende av deg og ikke utredet videre siden du bare rapporterer blodprøver?


Høyt alkoholforbruk kan gi både galleblæreproblemer, spiserørsproblemer og bukspyttkjertelbetennelse og andre tilstander som kan gi forhøyet lipase. Det beste er nok om du i det minste halverer alkoholinntaket ditt. Alle disse tilstandene har en tendens til å komme tilbake, særlig hvis det er alkohol-relatert og man fortsetter å drikke. Dessverre er det ikke alltid doserelatert, det vil si at selv om du halverer inntaket kan det godt skje igjen.

Jeg ville også snakket med fastlegen om en mulig ultralyd av galleblæren for å se om du har stener, og for å følge dette opp generelt. 


Mvh,


Nina C Bryhn, MD


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-