Fordøyelsesproblemer

Spørsmål

Jeg, datter på snart 60 år, skriver for min eldre mor:
"Jeg" er 85 år og har vært frisk i hele mitt liv. I de siste 2-3 årene har jeg hatt problemer med tarmen. I det første året hadde jeg ofte diarre. Jeg merket at jeg antakelig ikke tålte melk, og sluttet med søt melk, geitost, iskrem etc. Da gikk det noe bedre. Men i tillegg har jeg hele tiden vært plaget med mye luft i magen, og jeg "gulper opp luft" etterat jeg har spist. I den siste tiden har jeg også fått magesmerter når jeg spiser stekt kjøtt og grovt brød. Jeg har tatt røntgen av tykktarmen (med kontrast), og den er helt i orden. Jeg har brukt kulltabletter mot luft i magen, det hjelper vel litt, men ikke mye. Jeg drikker også biola hver morgen, uten at jeg merker noen særlig bedring. I tillegg er jeg i adskillig dårligere form enn jeg var for 2-3 år siden. Da gikk jeg på ski og svømte langt (opptil 700 meter), nå er det nærmest slutt.
Er det noe som heter tynntarmskatarr? Er det vanlig at eldre mennesker får problemer med fordøyelsen? Er det noe man kan gjøre for å bli bedre (øke toleransen), eller må man bare "bite i det sure eplet" og spise fint brød, kokt kjøtt og fisk, godt kokte grønnsaker etc. resten av tiden?
Jeg synes det er meget plagsomt, og det svekker både velvære og den fysiske/psykiske helsen.
Er det noen mulighet for at det kan skyldes langsomtvoksende kreft i mage/tynntarm?

Kvinne, 85 år

Svar

Hei !

For en såpass voksen kvinne som din mor på 85 år, er det mer enn alminnelig viktig å komme helt til bunns i problemene, dvs å utelukke med sikkerhet at det kan ligge en ondartet sykdom bak det hele, da dette er vanligere jo eldre man blir.
Avføringsendringer og mer eller mindre nyoppståtte fordøyelsesproblemer er avgjort et varselssignal, som skal taes alvorlig hos såpass gamle mennesker.
Hvis ikke hun har fått foretatt andre utredninger enn røntgen av tykktarm, synes jeg nok at hun bør utredes videre.
Jeg sier på ingen måte at jeg har holdepunkter for å si at dette dreier seg om kreft, men man skal utelukke dette.
Jeg tenker da i retning av en evt gastroskopi og evt coloskopi, hvor man undersøker henholdsvis magesekk og tykktarm med en fiberoptisk slange.

"Tynntarmskatarr" som du spør om, har jeg ikke hørt om.

Det er også selvfølgelig avgjort mulig at din mor ikke har noen sykdommer, men at fordøyelsen er problematisk uten at der ligger noen sykdommer bak.
I så fall tenker jeg at "fint brød" som du nevner, avgjort ikke er noen god kur.
Gamle mennesker får lettere forstoppelse, og dette forverres av fint brød.
Fint brød er ikke godt for noen, især ikke eldre mennesker.

Håper at dette kan være til nytte for din mor videre, og ønsker lykke til !