Forbindelse mellom HPV og betennelse i spiserøret/magesekken

Spørsmål

Etter en periode med kvalme/dårlig matlyst, tok jeg i sept. 2017 gastroskopi, som var helt normal. I nov. tok jeg transnasal(?) skopi (gjennom nesen), og det ble funnet at jeg var rød og hoven øverst i spiserøret. Fikk Esomeprazol, og gikk på dette i 2 mndr. Ferdig med Esomeprazol i jan. 2018. Ny gastroskopi mars 2018. Ingen ting ble nevnt om spiserøret, men fikk påvist lett kronisk uspesifikk betennelse i nedre del av magesekken mot tolvfingertarmen (antrum), etter vevsprøver. Fikk Nexium/Ranitidin, som jeg gikk på i 2 mndr.. Ferdig med Nexium/Ranitidin i mai. Ny transnasal skopi i mai 2018 viste ingen ting galt (mindre erfaren ØNH-spesialist). Ny transnasal skopi i august 2018 (hos min faste ØNH-lege) viste fortsatt rød/hoven øverst i spiserøret. Ikke lenger plaget med kvalme, bedre matlyst, men ikke helt som før, ellers noe raping etter måltider, sjelden sure oppstøt, men varm følelse innenfor halsgropen (øverst i spiserøret?). Noe vondt i magesekkområdet hvis jeg gjør kraftige bevegelser med magen (danser). 1. Hvorfor er slimhinneforandringer ØVERST i spiserøret? Er ikke nederst mest utsatt? 2. Kan slimhinneforandringene skyldes HPV-virus og/eller forstadier til kreft? 3. Har hatt regelmessig oralsex med min samboer gjennom ni år (samt en tidligere fat partner) og er livredd for at jeg har fått det farlige HPV-viruset og at slimhinneforandringene i spiserøret skyldes dette. Er det sannsynlig? 4. Kan tilstanden i spiserøret utvikle seg til Barrets Øsofagus og evt. kreft (hvis det ikke allerede er det)? 5. Bør jeg ta en ny gastroskopi igjen, hvor de sjekker lukkemuskel og tar vevsprøver fra spiserør? Er veldig bekymret for om dette er, eller kan utvikle seg til, noe alvorlig. Til sist lurer jeg på hva slimhinneforandringene i spiserøret (og magen) kan skyldes. Jeg verken røyker eller drikker alkohol, tar ingen medisiner. Vet kronisk stress og angst kan påvirke mageslimhinnen, men kan det påvirke slimhinnen i spiserøret? Det er mye stress/angst i hverdagen min.

Kvinne 37
Svar

Hei,

For å ta det du er mest bekymret for først, det er veldig usannsynlig at det røde de ser via transnasal endoskopi skyldes HPV. Vanligvis ser man evt et sår eller en utvekst når det er HPV assosiert kreft i halsen/munnen.

Når det gjelder de andre funnene dine så har jeg en litt annen bakgrunn fordi jeg er utdannet i USA. Vi er ikke like begeistret for transnasal endoskopi for å diagnostiserer refluks osv der som man er her i Europa. Dette gjør at jeg ville stolt mer på gastroskopiet du tok med vevsprøver. Ved et fullt EGD, gastroskopi, kan man blant annet snu tuben og se oppover, noe de fleste transnasale tuber ikke kan, såvidt meg bekjent. Tuben for transnasal endoskopi er også annerledes på andre måter, og jeg tror ikke de kan ta vevsprøver, så resultat er basert på operatørens kliniske erfaring og hva de mener å se. Du har hatt to stort sett normale gastroskopier med vevsprøver som viste mild betennelse. Dette gjør at jeg tror du ikke har alvorlig refluks og jeg er ikke sikker på at rødheten som beskrives høyt oppe i halsen din er klinisk viktig når du ikke har særlig symptomer bortsett fra litt varm følelse i halsgropen. Det er ganske vanlig hos de fleste å oppleve litt refluks. 

Du har blitt behandlet to ganger i korte perioder med en PPI, en syredempende medisin, esomeprazol (Nexium), og du ble bedre. Det kunne lønne seg for deg å ta dem over litt lengre tid og se om du blir helt bra.

Det er ikke uvanlig at man kan få litt vondt i magen når man danser, enten grunnet muskelspenning eller at man kan danse så hardt at man får litt surt oppstøt. 

Ingen har beskrevet Barrets hos deg, så det skal du ikke bekymre deg om nå. Barrets ser ut som et lysere, fingerformet hudområde som strekker seg oppover i spiserøret. Det er veldig distinkt, og ingen har beskrevet det slik du rapporterer dine endoskopier.

Folk som ikke røyker og drikker kan ha refluks. Du kan prøve å la være å drikke kaffe, te eller andre ting med koffein som brus, energidrinker osv, ikke spise sjokolade eller mye fet mat inkludert ting som potetgull osv. Mange finner også at de må droppe sterke krydder. Du kan også legge et par mursten e.l. under sengebena ved hodet ditt. Dette gjør at mavesyren ikke klarer å komme seg opp like lett fordi tyngdekraften hjelper å holde den nede da hodet blir høyere enn magesekken. 

Her kan du lese mer om refluks:

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/magesår/artikkel/reflukssykdom-behandling-av-sure-oppstot/69001366


Mvh,


Nina Bryhn, MD