Barn og magesmerter

Spørsmål

Min datter har i den senere tid vært plaget av magesmerter og vondt i anus både når hun går på toalettet men også ellers. Hun mener at det er litt stikkende smerte. Noen ganger er det tydelig veldig vondt, andre ganger mildere smerte. Det er vondt når hun sitter, går eller løper. Avføringen veksler mellom hard og løs. Jeg har ikke funnet noe "mønster". Kan hun ha hemorroider eller liknende? Hun vil ikke til lege da det er for flaut. Det er ingen ytre tegn eller sår. Ellers frisk og flott jente. Ingen grunn til å tro at dette har noen psykisk årsak. Finnes det noen gode råd?

Kvinne, 10 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for henvendelse!

Magesmerter kan ofte være vanskelig å finne ut av, og hos barn kan jo andre plager ofte "sette seg i magen" som vi sier. Men når jeg leser spørsmålet ditt og beskrivelsen av problemstillingen, tenker jeg at din datter kan problemer med forstoppelse. Dette vil stemme med at hun har vondt både i magen og i anus og at hun veksler mellom hard og løs avføring. Forklaringen på hvorfor dette kan ha sammenheng med forstoppelse:
Ved forstoppelse vil man gjerne ha magesmerter. Videre kan hard avføring gi små rifter i endetarmen/anus. En kan også da se litt friskt blod på toalettpapiret. Dette blir som et lite sår som må gro. Din datter sier det er litt stikkende smerte , og det kan skyldes slike rifter. Disse små riftene behøver heller ikke å være særlig synlige med det blotte øyet, men det vil unektelig være vondere når hun har avføring enn ellers. Får man slike rifter, kan man undertrykke trangen til å gå på toalettet, som igjen vil øke obstipasjonen/fortoppelsen.
Ved fortoppelse vil en jo være hard i magen, men en kan også ha løs mage/diarè av og til. En kaller det gjerne "obstipasjonsdiarè - løs avføring som renner forbi den faste avføringen.

Råd ved forstoppelse:
Vann som tørstedrikk. Drikk gjerne et glass før måltider. Ikke mye vanlig søt kumelk, dette kan virke stoppende på magen, bytt gjerne til syrnede melkeprodukter som biola, ulike kultura-varianter, yoghurt. Tilsett gjerne linfrø, evt havregryn.
Mye fiber, ordentlig grove brød, grønnsaker. Pære og kiwi virker avførende. Fiberrik kost fyller tarmen og stimulerer den til hurtig transport.
Helsekost-butikker har en olje som heter Udo`s Choice: Den tar man for at den er sunn - ideell blanding av omega-3 og omega-6 - men tilbakemeldinger går på at den også har avførende effekt.
Unngå hvitt brød og kjeks.
Svisker/sviskekompott.
Lite/mindre sukker.
Regelmessige toalettbesøk.
Mosjon/lek/bevegelse.

Du spør om hun kan ha hemorroider. Det kan sikkert være mulig, selv om hun er så ung, men vil være mer smertefullt når hun har avføring enn ellers. Videre har hun jo magesmerter i tillegg.

Med den informasjonen jeg har, ville jeg prøvd dette først. Blir det ikke bedre etter noen uker, ville jeg kontakte lege for undersøkelse, selv om hun synes det er flaut. Hun skal ikke gå med magesmerter og smerter i anus over tid uten at dette sjekkes opp.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn