Akutt vondt i magen

Spørsmål

Hei, fikk plutselig magesmerter i går på ettermiddagen. Pleier aldri å ha smerter, og bruker ikke noen medisiner. Vet imidlertid at jeg har høyt kolesterolnivå (triglyserider). Er noe overvektig og har drukket relativt mye alkohol den siste perioden. Røyker desverre også. Smertene har vært noenlunde konstant i et døgn nå. De er ikke veldig sterke, men er lokalisert på venstre side over navlenivå. Vil gjerne høre deres mening om dette - bør jeg oppsøke lege?

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er umulig for meg å stille en konkret diagnose på smertene dine over internett. Imidlertid kan jeg resonnere litt rundt problemstillingen slik at du kanskje kan avgjøre om det er nødvendig å gå på legevakten eller ikke.

Smerter i magen kan ha svært mange potensielle årsaker. Stedet smertene befinner seg kan hjelpe på å bestemme mulige diagnoser, men er ikke alltid like pålitelig. I venstre del av buken er det tykktarm, nyre, milt, hovedpulsåre, magesekk og bukspyttkjertel, og de mest aktuelle diagnosene kan være:
- nyrestein
- nyrebekkenbetennelse
- bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt)
- tarminfeksjon (magesjau)
- magesår
- tykktarmsbetennelse
- betente utposninger på tykktarmen (divertikulitt)
- lekkasje fra en utposning på hovedpulsåren
- tarmslyng (= passasjehinder i tarmen)
Milten gir sjelden symptomer med akutte smerter.

Takvise smerter er typisk for nyrestein, feber er typisk for infeksjoner, akutte sterke smerter og dårlig allmenntilstand ledsager lekkasje fra hovedpulsåren. Tarmslyng gir stopp i avføring og luftavgang, og kan også gi takvise, sterke smerter. Bukspyttkjertelbetennelse gir vanligvis ganske sterke, jevne smerter i øvre del av buken, men kan også være mindre intense. Diare følger gjerne bakterielle tarminfeksjoner.

Det finnes også mer harmløse forklaringer, feks luftsmerter eller forstoppelse.

Jeg synes at følgende symptomer alltid bør føre til legekonsultasjon:
- feber
- sterke smerter (altså smerter som hindrer deg i å fungere normalt, som du ikke kan kontrollere, men her er det mange individuelle variasjoner)
- blod i avføringen
- stopp i avføring og luftavgang (promping)
- blodig oppkast
- dårlig allmenntilstand, kaldsvetting, hjertebank, blekhet, redusert bevissthet
- blod i urinen eller svie ved vannlating
- du har hatt et slag eller traume mot magen.

Hvis du ikke ser noen naturlig forklaring på plagene, feks at smertene ledsages av diare og du har spist noe som var bedervet, bør du vurdere å oppsøke lege når:
- smertene har vart lenge
- smertene øker i intensitet
- avføringen er annerledes enn før uten noen opplagt grunn
- hvis du er engstelig for hva dette er.

Det er ikke unaturlig å ha litt ubehag i magen fra tid til annen, oftest skriver det seg fra tarmene. Du må selv vurdere om dette er mer enn hva du kan akseptere av "vanlig" ubehag. Jeg synes det er bedre å gå en gang for mye til legen enn en gang for lite når det gjelder uklare magesmerter, det er slett ikke så lett å vurdere sin egen mage. Nå nærmer det seg helg og du må sannsynlivis kontakte legevakten hvis du ikke vil vente helt til mandag for å få snakke med fastlegen din.

Hvis du skal til lege ta med urinprøve og se på avføringen om det kan være tegn til blod i den eller noe annet unormalt. Mål temperaturen din og forsøk å tenke etter når du hadde avføring eller promping sist.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn