Utbruddet har pågått siden desember 2014, og har spredd seg over store deler av Sverige. Det skriver svenske mattilsynet, Livsmedelsverket.
Nylig ble det kjent at det er sannsynligvis kryddermiksen «Iwi allkrydda» som førte til at 95 personer fikk salmonella på en restaurant i Öland.
Salmonella er nummer to blant årsakene til registrerte tilfeller av bakteriell diaresykdom i Norge, og kan blant annetoverføres med mat og vann. I fjor fikk 626 nordmenn salmonellose på reise i utlandet, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.
I Norge er det hittil registrert 302 nordmenn som har blitt smittet av salmonellose i år, og 180 av disse har blitt smittet i utlandet, viser tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).
– Utbruddet i Sverige er forårsaket av Salmonella Enteritidis. Av de tilfellene som er meldt til MSIS i 2015 med salmonellose er det 96 som har denne typen og 73 har oppgitt at smitte er skjedd i utlandet. Ingen har oppgitt Sverige som smitteland, sier Heidi Lange, Seniorrådgiver ved Avdeling for infeksjonsovervåkning, Folkehelseinstituttet.
Det finnes mer enn 2500 serovarianter av Salmonella, og i Norge er Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium de mest vanlige av de innrapportere, ifølge Fhi.no
LES OGSÅ: De vanligste feriesykdommene nordmenn får i utlandet
Symptomer på salmonella
Inkubasjonstiden er mellom 6-72 timer, og vanligvis 48 timer.
Salmonella gir symptomer som diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Dehydrering, spesielt hos barn, kan forekomme.

Gjennomgått infeksjon gir ingen varig immunitet.
Salmonella behandles vanligvis uten antibiotika, da det kan forlenge bæretilstanden. Unntaket er hvis den kliniske situasjoner gjør dette påkrevd (alvorlig klinikk, ved sepsis, hos immunsvekkede personer, barn under to måneder og eldre syke).
– Smitter salmonella lett dersom én person har fått det?
– Kontaktsmitte fra person til person gjennom fekal-oral smitte eller fra husdyr inkludert kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) og ville dyr (fugler, pinnsvin) til mennesker kan forekomme, sier Lange.
Krydder kan også inneholde salmonella. Bakterien overlever godt i tørkede produkter, derfor oppfordrer Mattilsynet alle krydderprodusenter om å bruke bestråling på krydder og tørkede urter for å sikre god hygiene.
LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten

Slik kan du forebygge salmonella i Norge
Smitte av salmonella i Norge skyldes hovedsakelig importerte matvarer (for eksempel kjøttprodukter – særlig svine- og fjørfekjøtt – men også egg, eggprodukter, melk, skalldyr, kontaminerte grønnsaker og krydder), forurenset drikkevann og smitte fra ville småfugl og piggsvin.
– De viktigste forebyggende tiltakene for å unngå innlandssmitte av salmonella er å redusere risikoen for smitte fra fugler, pinnsvin og ikke-desinfisert drikkevann. For å forebygge smitte fra småfugl er det viktig med generell god håndvask, ikke minst etter håndtering av fuglebrett, og hos barn etter at de har vært ute og lekt i områder der det er lagt ut mat til fuglene, råder Lange.
Unngå derfor å etablere fôringsplasser for fugl i nærheten av der små barn leker.
– Det er viktig å huske at også bakken under fuglebrettene og fôrautomatene kan bli forurenset av fugleavføring som kan inneholde salmonellabakterier. Rengjøring av foringsplasser, gjerne med bruk av klor, kan være nyttig for å redusere smittepresset. Rengjøring bør gjøres utendørs og med hansker. Bedre er det å erstatte brettene med foringsautomater for å redusere smittepresset mellom fuglene, forklarer Lange.
Det bør ikke settes ut mat til pinnsvin, særlig ikke i hager og på plasser der barn leker eller oppholder seg.
– Bestanden av disse dyrene bør på slike steder søkes holdt på et så lavt nivå som mulig ved å unngå foring. Skulle man komme i direkte kontakt med dyrene, deres avføring, eller med matskåler de har brukt, er god håndhygiene viktig for å unngå smitteoverføring, påpeker Lange.
LES OGSÅ: Økning av E.coli-tilfeller i Norge

Forholdsregler i utlandet
Ved opphold i utlandet og ved bruk av kjøttvarer kjøpt i utlandet bør man:
- sørge for at fjørfekjøtt, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt
- sørge for at andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
- unngå upasteurisert melk
- vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før det samme utstyret brukes til annen mat.
– Ved reiser til områder med dårlige hygieniske forhold er det i tillegg viktig å unngå ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem som ikke er meieripakket og frukt som ikke kan skrelles. For øvrig bør man ved utenlandsreiser generelt påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann, unngå egg der plommen fortsatt er flytende, samt unngå vann som ikke selges på flasker, råder Lange.
LES OGSÅ: Kan man spise kylling på sydenturen?