Tett blodåre i tarmopphenget

Blodårene til og fra tarmene går i tarmopphenget (tarmkrøset). Både blodårene som går til tarmen (arteriene), og blodårene som går fra tarmen (venene), kan bli tette. Årsaken kan være en blodpropp eller sterk åreforkalkning.

Medisinsk betegnelse: mesenterialkarsokklusjon.

SymptomerNoen har vært plaget med magesmerter i en periode før åren går helt tett. Smertene kommer etter måltid, når behovet for blod øker (fordi maten skal fordøyes). Det er oftest eldre personer som får tett blodåre i tarmopphenget. Tilstanden er livstruende.

Sykdomstegn
Sterke smerter i hele magen. Smertene blir verre ved bevegelse. Allmenntistanden er dårlig, og kvalme, oppkast og diare er vanlig. Diareen kan være blodtilblandet. Magen kan være stor og utspilt, eller vanlig. Etter hvert lammes tarmen. Da kommer det ikke lenger luft eller avføring ut av den.

BehandlingEn person som har vondt i magen og er i dårlig allmenntilstand, må ha medisinsk hjelp snarest. Ring lege straks.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Oppdatert 15.10.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-