Slik unngår du omgangssyke

Det passer som regel aldri at du eller barnet ditt går ned for telling på grunn av omgangssyke. Her er noen råd for hvordan du unngår det plagsomme viruset.

OMGANGSSYKE: Virus er årsaken til omgangssyke.  Foto: Foto: NTB Scanpix
OMGANGSSYKE: Virus er årsaken til omgangssyke. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Håndvask, håndvask, håndvask, sier Heidi Lange, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast, som også kalles omgangssyke, eller spysjuken. Det er ifølge Norsk Helseinformatikk forskjeller mellom de ulike typene virus i tiden det tar fra en blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden). I de fleste tilfellene tar det 2-3 dager, men både lengre og kortere intervall forekommer.

De vanligste årsakene til omgangssyke er ifølge Helse Førde:

  • Adenovirus. Symptom er diaré, brekninger og feber.
  • Astrovirus. Symptom er oppkast, feber og diaré.
  • Norovirus. Symptom er diaré, brekninger, magesmerter, muskelverk og feber.
  • Rotavirus. Symptom er oppkast, feber og diaré.

LES OGSÅ: Barn med omgangssyke

Slik forebygger du omgangssyke

Omgangssyke skyldes ulike typer virus (nevnt ovenfor) som er svært smittsomme. Ifølge Legeforeningen smitter virusene som gir omgangssyke oftest via avføring og oppkast fra personer med infeksjon. Dette skjer vanligvis ved at den syke, eller de som steller vedkommende, har slurvet med håndvask etter toalettbesøk.

- Det viktigste er god hånd- og kjøkkenhygiene. Det er det viktigste du selv kan gjøre for å beskytte deg mot omgangssyke, sier Lange.

Hun presiserer at man må huske å vaske hendene i følgende situasjoner:

  • Før du lager mat
  • Før du spiser
  • Grundig etter toalettbesøk
  • Når du kommer hjem etter å ha vært ute
  • Etter bleieskift
  • Etter kontakt med personer med omgangssyke

- Vask hendene i lunket vann med såpe. Du trenger ikke å være synlig forurenset på hendene for å ha virus på hendene, og den mekaniske rengjøringen med såpe og rennende vann er viktig for å vaske viruset bort fra hendene, sier Lange.

LES OGSÅ: Hvordan vet du at det er matforgiftning?

Kjøkkenhygiene

- Det er veldig smittsomt. Et gram avføring kan inneholde én milliard viruspartikler. For å bli syk trenger du antakelig bare 10-100 viruspartikler. Det er viktig å huske på at du ikke trenger å være synlig skitten for å ha virus på hendene, sier Lange.

God hygiene på kjøkkenet er viktig for å unngå omgangssyke. >

- Hvis du er syk bør du ikke lage mat og servere til andre, da kan du smitte dem. Når du selv er syk er det lurt å overlate matlaging til andre, anbefaler Lange.

- Og så er det selvfølgelig viktig å alltid vaske hendene før du lager mat. Du kan ha tatt på ting ute som gjør at du har med deg viruset hjem. Hånddesinfeksjonsmidler med sprit har vist seg å ha redusert effekt mot norovirus.

- Det virker ikke så godt på norovirus, sier Lange.

LES OGSÅ: Omgangssyke hos barn

OPPKAST: God hygiene er viktig for å unngå omgangssyke. Foto: Foto: NTB Scanpix
OPPKAST: God hygiene er viktig for å unngå omgangssyke. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan begrense smitten

Som de fleste har erfart, er omgangssyken vanskelig å unngå – selv med god håndhygiene. Men selv om én i familien viser symptomer på omgangssyke, er det ikke slik at hele familien nødvendigvis blir syke.

Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet gir disse rådene: >

  • Håndhygiene er viktig. Hyppig håndvaskmed såpe og rennende vann.
  • Hvis uhellet er ute: Dekk til og tørk opp oppkast, gjerne med oppsugingspapir som kan kastes. Vask over med Klorin, følg brukskonsentrasjonen som står på flasken. Vask hendene.
  • Vask toalettet og tørk over berøringspunkter som vasken og dørhåndtak med Klorin følg brukskonsentrasjonen som står på flasken.

LES OGSÅ: Urinveisinfeksjon

Tilbake i barnehagen

Både voksne og barn smittes av omgangssyke, men når kan barnet sendes i barnehagen etter omgangssyken?

- Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente 48 timer etter opphør av diaré og oppkast før barnet sendes i barnehagen, sier Lange.

- Vi vet for eksempel at Noroviruset er svært smittsomt og for å forsøke å stoppe infeksjonen fra å spre seg viderebør barnet holdes hjemme 48 timer etter siste symptom. Dette rådet er gitt for å minske risikoen for at barnet skal smitte andre i barnehagen sier Lange.

Har du spørsmål om omgangssyke eller andre sykdommer? Kontakt en av våre lommeleger her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer