Rotavirus

Rotavirus er en av de vanligste årsakene til oppkast og diaré hos småbarn.

FEBER, OPPKAST, DIARÈ: Rotavirus har vært en hyppig årsak hos de minste barna. Men nå tilbys en vaksine mot dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FEBER, OPPKAST, DIARÈ: Rotavirus har vært en hyppig årsak hos de minste barna. Men nå tilbys en vaksine mot dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rotavirussykdom er en mage- og tarminfeksjon som gir oppkast, diaré og ofte feber, spesielt sped- og småbarn er utsatt. Dette kalles også gastroenteritt. Alle barn i Norge får tilbud om vaksine mot rotavirus på seksukerskontrollen. Etter inføring av vaksine i Norge i 2014 har det vært en betydelig nedgang i antall rotavirustilfeller hos barn under 5 år. Sykehusinnleggelser på grunn av rotavirus har gått ned.

Utbrudd er beskrevet i institusjoner for barn, i militærforlegninger og i sykehjem. Sesongen for rotavirussykdom pleier være fra etterjulsvinteren og til utpå våren.

Utbredelse

Praktisk talt alle barn har en eller flere rotavirusinfeksjoner med gastroenteritt før femårsalder, med mindre de er vaksinert. Flest barn i aldersgruppen 6-24 måneder rammes. På verdensbasis er rotavirus en viktig årsak til alvorlig diaré hos barn under 5 år, og årlig dør over 450.000 barn under fem år av sykdommen. (1)

image: Gastroenteritt

Gastroenteritt

- Ubehandlet rotavirussykdom kan være dødelig, men i Norge er god sykehusbehandling tilgjengelig, slik at dødsfall av rotavirussykdom er uvanlig, har Synne Sandbu, overlege på avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, tidligere sagt til Lommelegen.no.

- To tredjedeler av sykehusinnleggelsene for akutte mage-tarminfeksjoner hos barn under fem år i Norge, skyldes rotavirus, ifølge Sandbu. 700-1100 barn med rotavirussykdom behandles på sykehus i Norge hvert år.

LEGGES INN PÅ SYKEHUS: To tredjedeler av sykehusinnleggelsene for akutte mage-tarminfeksjoner hos barn under fem år i Norge, skyldes rotavirus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LEGGES INN PÅ SYKEHUS: To tredjedeler av sykehusinnleggelsene for akutte mage-tarminfeksjoner hos barn under fem år i Norge, skyldes rotavirus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Smitte

Rotavirus smitter svært lett. Vanlig smittemåte er at barnet putter hånden i munnen etter at det har tatt på noe som er forurenset med rotavirus, for eksempel en hånd, en leke eller et bord. (1)

image: Magesmerter hos barn

Magesmerter hos barn

Symptomer

Rotavirus er en vanlig årsak til akutt gastroenteritt hos spedbarn og småbarn over hele verden.

Hos større barn og voksne gir rotavirusinfeksjoner vanligvis milde eller ingen symptomer, men de bidrar til å opprettholde virussirkulasjon i befolkningen. (1)

Komplikasjoner

Hos de fleste barn går sykdommen over uten komplikasjoner. Barn under 2 år er mest sårbare for væsketap (dehydrering) som følge av oppkast og diaré. Sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.

Når bør man kontakte lege?

Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak. Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer diare. Ellers bestemmer allmenntilstanden om du skal kontakte lege. Husk å ha lav terskel for å kontakte lege for små barn. (2)

Behandling

Behandlingen styres etter klinisk tilstand. Les mer om råd og behandling her.

image: Matråd ved diaré

Matråd ved diaré

Vaksine

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Barn født fra og med 1. september 2014 har fått tilbud om rotavirusvaksine i Norge, og denne vaksinen inngår nå i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Ved å vaksinere de minste barna mot rotavirusinfeksjon blir færre alvorlig syke. Vaksinen er en drikkevaksine, som blir gitt ved seks uker og tre måneders alder. Vaksinen inneholder levende svekkete virus som passerer barnets fordøyelsessystem normalt innen en uke.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har anbefalt at rotavirusvaksine tas inn i barnevaksinasjonsprogrammet i alle land i verden. Rotavirusvaksine inngår i barnevaksinasjonsprogram i ca. 100 land, blant annet USA, Canada, Australia, Østerrike, Belgia, Finland og Storbritannia.

Rotavirusvaksinen beskytter bare mot rotavirus og ikke mot andre virus eller bakterier som kan gi oppkast og diaré.

LES OGSÅ: Barn med omgangssyke

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: 1) Folkehelseinstituttet: Veileder for helsepersonell, og 2) Lommelegen: Gastroenteritt 3) FHI: Rotavirus vaksineveileder