Rotavirussykdom er en mage- og tarminfeksjon som gir oppkast, diaré og ofte feber hos sped- og småbarn. Dette kalles også gastroenteritt. I praksis får alle barn sykdommen. Alle barn i Norge får tilbud om vaksine mot rotavirus på seksukerskontrollen.
Sesongen for rotavirussykdom pleier være fra etterjulsvinteren og til utpå våren.
LES OGSÅ: Magesmerter hos barn - hva kan være årsaken?
Utbredelse
Både i industrialiserte land og i lavinntektsland gjennomgår praktisk talt alle barn en eller flere rotavirusinfeksjoner med gastroenteritt før femårsalder [4]. Forekomsten av klinisk sykdom er høyest i aldersgruppen 6-24 måneder. På verdensbasis er rotavirus en viktig årsak til alvorlig diaré hos barn under 5 år, og årlig dør over 450.000 barn under fem år av sykdommen. (1)
- Ubehandlet rotavirussykdom kan være dødelig, men i Norge er god sykehusbehandling tilgjengelig, slik at dødsfall av rotavirussykdom er uvanlig, har Synne Sandbu, overlege på avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, tidligere sagt til Lommelegen.no.
- To tredjedeler av sykehusinnleggelsene for akutte mage-tarminfeksjoner hos barn under fem år i Norge, skyldes rotavirus, ifølge Sandbu. 700-1100 barn med rotavirussykdom behandles på sykehus i Norge hvert år.

Smitte
Rotavirus smitter svært lett. Vanlig smittemåte er at barnet putter hånden i munnen etter at det har tatt på noe som er forurenset med rotavirus, for eksempel en hånd, en leke eller et bord.(1)
Symptomer
Rotavirus er en vanlig årsak til akutt gastroenteritt hos spedbarn og småbarn over hele verden.
Hos større barn og voksne gir rotavirusinfeksjoner vanligvis milde eller ingen symptomer, men de bidrar til å opprettholde virussirkulasjon i befolkningen. (1)
Komplikasjoner
Hos de fleste barn går sykdommen over uten komplikasjoner. Barn under 2 år er mest sårbare for væsketap (dehydrering) som følge av oppkast og diaré.
Når bør man kontakte lege?
Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak. Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer diare. Ellers bestemmer allmenntilstanden om du skal kontakte lege. Husk å ha lav terskel for å kontakte lege for små barn. (2)
Behandling
Behandlingen styres etter klinisk tilstand. Les mer om råd og behandling her.
LURER DU PÅ NOE?
Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein
ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-
Du kan være anonym.
Vaksine
Selv om barn ikke dør av rotavirussykdom i Norge, ønsker norske helsemyndigheter at alle babyer skal vaksineres mot denne mage- og tarminfeksjonen. Rotavirusvaksine inngår nå i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Barn som ble født fra om med 1. september 2014 har fått tilbud om rotavirusvaksine. Ved å vaksinere de minste barna mot rotavirusinfeksjon blir færre alvorlig syke. Vaksinen er en drikkevaksine, som blir gitt ved seks ukers og tre måneders alder. Vaksinen inneholder levende svekkete virus som passerer barnets fordøyelsessystem normalt innen en uke.
Rotavirusvaksine inngår i barnevaksinasjonsprogram i om lag 50 land, blant annet USA, Canada, Australia, Østerrike, Belgia, Finland og Storbritannia. Verdens helseorganisasjon (WHO) har anbefalt at rotavirusvaksine tas inn i barnevaksinasjonsprogrammet i alle land i verden.
- Med vaksinen håper vi at antall sykehusinnleggelser vil reduseres. Det er nok mange foreldre som gjerne ville unngått at barnet ble innlagt på sykehus, sier Sandbu.
Rotavirusvaksinen beskytter bare mot rotavirus og ikke mot andrevirus eller bakterier som kan gi oppkast og diaré.
Kilde: 1) Folkehelseinstituttet, og 2) Lommelegen
LES OGSÅ: Barn med omgangssyke